4079fi.jpg

Hoe ontstaat peuterdiarree en wat kun je eraan doen?

19/10/2023

Peuterdiarree is bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar de meest voorkomende vorm van diarree. De ontlasting komt doorgaans vier tot tien maal per dag en is vaak waterdun. In de nacht komt er geen ontlasting en de eerste ontlasting van de dag is meestal redelijk gebonden. 

Oorzaken van peuterdiarree

De ontlasting bevat dikwijls onverteerde voedingsresten (zichtbare worteltjes,erwtjes,...) van de voorbije dag. Vaak is de diarree ontstaan na een buikgriep of een andere virale infectie. De peuters zijn niet ziek, hebben zelden last van de diarree en groeien goed.De oorzaak van de diarree is meestal te vinden in de voeding die het kind binnenkrijgt.

Veel voorkomende oorzaken zijn:

 • te weinig vet;
 • te weinig vezelrijke voedingsmiddelen;
 • te veel vruchtensuikers uit sappen (vooral appelsap).

Dit voedingspatroon houdt de diarree in stand. Er is echter gelukkig geen kans op uitdroging. Bovendien gaat peuterdiarree meestal spontaan over, al duurt het vaak tot in het vijfde levensjaar. Peuterdiarree is iets anders dan zogenaamde acute diarree. Acute diarree is vaak het gevolg van infecties (viraal/bacterieel/via parasieten). Bij acute diarree maken de kinderen een zieke indruk, hebben ze vaak koorts, zijn ze misselijk of hebben ze weinig eetlust.

Een specifieke test voor peuterdiarree bestaat niet. Gezonde voeding is vaak voldoende om de ontlasting steviger te maken. Vaak verbetert de diarree door rekening te houden met de vier V's.

De vier V's

 1. Vetten
  In de dagelijkse voeding van een peuter en kleuter zijn vetten van groot belang. Van de totale calorie-inname moet er minimaal 35 % afkomstig zijn van vetten, en zeker de essentiële vetten (voornamelijk van plantaardige oorsprong) moeten aanwezig zijn. Om dit te bekomen, moet je ervoor zorgen dat voldoende margarine van plantaardige oorsprong (olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie) gesmeerd wordt op het brood, dat er vetten in de warme maaltijd gebruikt worden(extra olie of margarine) en dat het kind volle melkproducten drinkt of eet. Volle melkproducten kan je het best geven aan een kind tot de leeftijd van 4 jaar, nadien mag het overschakelen op halfvolle melkproducten. Vet vertraagt de doorgang van het voedsel door de maag en de darmen. Hierdoor komt er meer tijd vrij om vocht uit het voedsel te halen, waardoor de ontlasting vaster wordt.
 2. Vezels 
  Het is belangrijk om voldoende vezels te voorzien in de voeding, omdat de darmen hierdoor beter functioneren. Vezels vinden we voornamelijk terug in fruit, groenten, bruin brood, volkoren rijst en volkoren deegwaren. Voedingsvezels binden vocht, waardoor de ontlasting steviger wordt. Het gebruik van zogenaamde ‘stoppende voedingsmiddelen’ zoals rijst, kaneel, banaan en geraspte appel hebben geen bewezen effect op diarree.
 3. Vocht 
  De behoefte aan vocht is per leeftijd verschillend. Een kind moet in het algemeen voldoende drinken, maar te veel drinken kan leiden tot diarree. Maximaal 1 liter per dag is de richtlijn. 
 4. Vruchtensappen 
  De overmatige inname van fruitsappen (die veel suikers bevatten, in het bijzonder heldere appelsap) kan tot peuterdiarree lijden. Wij raden aan om niet meer dan 200 ml per dag te drinken van de verschillende vruchtensappen. Bij voorkeur geef je je kind troebele sappen ( die vezels bevatten) en je kan de sappen eventueel verdunnen met water.

Hoe lang moet je doorgaan met de aanpassing van de voeding?

Meestal verbeteren de klachten binnen twee weken na aanpassing van de voeding.

Als de hoeveelheid voedingsvezels moet worden opgevoerd, kan het wat langer duren voordat de klachten overgaan. Net dan is het belangrijk om minimaal zes weken door te gaan met de aanpassingen van de voeding om het effect op de diarree te kunnen bekomen.

Indien er geen verbetering is, of er zijn ook andere klachten (zoals koorts, overgeven of niet goed bijkomen in gewicht) moet er zeker een arts geraadpleegd worden om andere oorzaken van chronische diarree uit te sluiten.