5651fi.jpg

Hoe vermijd je hormoonverstorende stoffen bij kruipende kinderen?

18/12/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Niets zo leuk als jouw peutertje te zien rondkruipen over de vloer. Zo schattig met dat pamperkontje. En met die kleine fopspeen in de mond. Maar terwijl je kleintje vrolijk rondkruipt en de magische wereld ontdekt, komt het onvermijdelijk in contact met vuil, stof en bacteriën. Wil dat dan zeggen dat je je kleintje onder een glazen stolp moet steken? Of dat je als een bezetene zijn handjes moet wassen met bacteriedodende handzeep? Absoluut niet. Maar het is wel goed dat je weet dat er zoiets bestaat als hormoonverstorendestoffen. En het is nog beter als je weet hoe je die zoveel mogelijk kan vermijden bij kruipendekinderen. De Gezinsbond maakte er dossier over.

In elke woning zijn er schadelijke stoffen aanwezig

De schoonmaakfreaks onder ons zullen het niet graag lezen, maar hoe vaak je ook schoonmaakt, en hoe proper je ook probeert te zijn: schadelijke stoffen zullen er altijd zijn. Het is ook on-mo-gelijk om je huis continu spic en span te hebben als er kinderen in huis rondkruipen. Er wordt al eens een glas omgestoten en een kruimeltje gemorst, en er ligt al eens een beetje stof.

Eigenlijk heb je altijd hormoonverstorende stoffen in huis, zonder dat je het weet. Want ze zitten gewoonweg in de lucht of liggen op de grond. Maar veel hangt uiteraard af van het meubilair dat je hebt, de manier waarop je schoonmaakt en de schoonmaakmiddelen die je daarbij gebruikt.

Weg met die hormoonverstorende stoffen!

Gelukkig kan je al een groot deel zelf doen om die hormoonverstorende stoffen zoveel mogelijk uit jouw leven (en dat van je peuter) te bannen.

  • Verlucht je huis regelmatig. Zet de ramen op tijd eens open, zodat er frisse lucht binnenkomt en de schadelijke stoffen naar buiten kunnen.
  • Gebruik een stofzuiger die voorzien is van een HEPA-filter.
  • Water en allesreiniger: meer heb je eigenlijk niet nodig om te poetsen.
  • Check de verpakking en gebruik de juiste dosering. Overdrijf niet met de hoeveelheid schoonmaakmiddel.
  • Kies voor ecologische producten.
  • Rook niet in huis (moeten we dat nog herhalen?).
  • Kies voor duurzame meubels, bij voorkeur uit massief hout.

Childproof

Stoffen zoals Bisfenol A of BPA zijn uiterst schadelijk voor onze gezondheid. Ze zitten onder andere in brillen, computers en kunststof verpakkingen. Daarnaast heb je ook zogenaamde ‘weekmakers’ (ftalaten). Die vind je onder meer in plastic vloeren en make-up. Ten slotte zijn er nog parabenen, zoals in schoonmaakmiddelen en voeding.

De Gezinsbond doet er alles aan om de regering te overtuigen om zulke stoffen aanzienlijk te verminderen of zelfs te schrappen. Samen met het expertennetwerk Childproof gaan ze de strijd aan tegen hormoonverstorende stoffen. Hierbij besteden ze vooral aandacht aan stoffen die gevaarlijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Zo zijn ze voorstander van de afschaffing van zo veel mogelijk schadelijke producten.

Het is belangrijk dat de consument voldoende informatie krijgt over al deze stoffen en over de mogelijke gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan. Alleen zo kan je als consument doordacht spullen aankopen.

 

Bron: De Gezinsbond.