6 tips bij peuterpuberteit oftewel ‘ik kan dat zelf’ + DOWNLOAD het super braaf diploma
Het goede nieuws is dat je kindje een grote stap zet in zijn zelfstandigheid. En het eigenwijze – hier en daar driftige – gedrag toont ook dat hij zich veilig voelt bij jou. Hoe dwars dat kleine pubertje ook ligt, je liefde zal er niet minder door worden. En dat voelt je kind.
Maar goed, die wetenschap helpt niet altijd om op de juiste manier om te gaan met je peuterpuber. Deze tips misschien wel.
1. Laat het los en laat je peuter experimenteren
Dan loopt het maar eens niet zoals gepland. Dan belandt er al eens iets op de grond of een andere ongewenste plek. Ach, er zijn veel ergere dingen, toch? Stimuleer je peuter in zijn groei en ontwikkeling van z’n eigen persoontje.
Geef maar die ruimte, zodat je kindje volop z’n eigen mogelijkheden ontdekt. Kijk even weg van de knoeiboel – ontkenning, ontkenning, ontkenning ;-). Dus: laat je peuter experimenteren. Zelf eten, zelf tandenpoetsen, zelf aankleden … Zo leert hij het meest.
En als het een compleet fiasco begint te worden, kan je nog ingrijpen. Zelfs dan is er meestal geen man overboord.
2. Emoties met emoticons
Ook al is je kleine alleskunner ervan overtuigd dat dat dat geen taakje te moeilijk is, soms botst hij of zij op obstakels. Met een driftbui toont je peuter dan ook frustratie of boosheid daarover. Probeer de reden van de frustratie te achterhalen en toon begrip.
Voor zo’n kleintje is het lastig om emoties te beheersen of herkennen, laat staan te zeggen wat er precies scheelt. Blijf zelf rustig en geef je kindje de tijd om te bekomen. Nadien kan je troosten en je peuter laten benoemen wat het gevoel was, op peuterniveau.
Hulp nodig? Het Bambix beertje staat klaar: gebruik de Bambix emoticons.
3. Blijf in de buurt
Loslaten wil niet zeggen dat je volledig moet ‘verdwijnen’. Blijf in de buurt, zodat je je peuter een handje kan helpen als die dat – volledig onverwacht uiteraard – wil. Jouw aanwezigheid geeft sowieso een vertrouwd gevoel, waardoor op ontdekking gaan makkelijker w
ordt en je kindje ondernemender wordt.
En wees er trouwens maar zeker van dat je peuterpuber trots zal willen pronken als hem of haar iets gelukt is.
4. Choose your battles
Ga geen machtsstrijd aan met je peuter (want ahum … de kans is groot dat je verliest). Hoe meer regels, hoe moeilijker voor je peuter om het allemaal te begrijpen. En hoe moeilijker voor jou om het vol te houden. Stel je eigen regels niet in vraag, letterlijk dan. Dus niet niet: ‘Zullen we je tandjes gaan poetsen?’, maar wel: “'Kom schattebout, jij gaat je tandjes poetsen.”
Geef je kindje peuter het gevoel heeft dat hij of zij al een grote jongen of meid is en dus soms zelf mag kiezen. Dan vallen die andere, vaste regels misschien beter – misschien hé ;-). Laat je kindje gerust z’n eigen beker nemen, zeggen hoe de boterhammen gesneden moeten zijn, welke sokken je vandaag uit de schuif trekt …
5. Neem je peuter serieus
Oké, het kan een stevige uitdaging zijn om niet te beginnen schateren met het onbeholpen gedrag van je peuter. Of zelfs die compleet over the top frustraties. Want je sneed de worteltjes in rondjes in plaats van blokjes. En je hebt de blauwe beker op tafel gezet. Hoe haal je het in godsnaam in je hoofd!
Probeer toch zo weinig mogelijk te lachen om je peuters experimenten. Neem zijn of haar verdriet, frustratie, boosheid … serieus. Want voor je kindje is dat gevoel ook heel (ter)echt.
6. Neem je zelf … niet te serieus
Jezelf relativeer je dan weer beter zoveel je kan. Dat loslaten dus.
Gewoon even meegaan in wat er gebeurt.
Het kan alleen maar plezieriger worden.
Super braaf kampioen!
Dus misschien kan een beloningsdiploma van Bambix helpen om de je kleine puber te helpen. Neen, het is niet met cadeautjes – kusjes en knuffels mogen uiteraard wel :-) – maar wel een fijn extraatje voor je kindje dat natúúrlijk alles ‘zellluuuuv’ kan.