3719fi.jpg

Handleiding bij peuters en kleuters: 13 kleine tips

23/10/2023

Zit daar een handleiding bij, bij zo'n peuter of kleuter? Nee, niet meteen. Maar deze dingen staan toch een beetje als een paal boven water. In heel veel gevallen toch ... ;-)

 1. Als je een vraag stelt, is de kans heel groot dat je een ‘nee’ als antwoord krijgt. Vraag dus niet, zeg het gewoon.
   
 2. Bij pijntjes doe je alles, behalve de aandacht op het pijntje vestigen. Een zoentje is in deze situatie het beste medicijn.
   
 3. Herhaal, herhaal, herhaal. Probeer altijd dezelfde toon aan te houden. Je stem verheffen helpt niet, integendeel, het kan de situatie alleen maar erger maken.
   
 4. Grijp onmiddellijk in bij vermoeidheid en honger. Laat geen seconde voorbijgaan en voed het kind direct of leg het te slapen.
   
 5. Verlaat het huis nooit zonder beertje, tuut, drinken, eten, slabbetje, pampers en vochtige doekjes. Echt nooit.
   
 6. Reken er niet op dat het noodlot niet zal toeslaan als het niet mag toeslaan. Het gebeurt, onvermijdelijk.
   
 7. Als het voor jou snel moet gaan, gaat het traag, want zij hebben alle tijd van de wereld. Terwijl het, als het voor hen snel moet gaan, niet snel genoeg kan gaan.
   
 8. Vergeet niet dat je collega’s wel al volwassen zijn. Reacties zoals ‘Flink zo!’ en ‘Oeioeioeioeioei’ hou je het best voor thuis.
   
 9. Loopt de situatie uit de hand, tel rustig tot tien. Herhaal dit desnoods meerdere malen.
   
 10. Zorg dat je steeds voorbereid bent. Vraag in restaurants of er een kinderstoel is, vraag aan vrienden of kinderen welkom zijn en vraag in hotels of er een kinderbedje is.
   
 11. Laat het kind nooit alleen. Doe je dit toch en het is stil in de kamer waarin het kind zich begeeft, ga dan onmiddellijk kijken, want er is met 99,9 procent zekerheid iets aan de hand.
   
 12. Lach niet als ze iets stouts doen dat eigenlijk grappig is. Ze doen het anders opnieuw en opnieuw, maar dan in het kwadraat…
   
 13. Bij ziekte en extreme vermoeidheid moet je er rekening mee houden dat zij er geen rekening mee houden. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes