4425fi.jpg

Hoe leer ik mijn kind omgaan met al die cadeautjes?

18/12/2023

Met de kerst- en sintperiode worden kinderen vaak (on)gewild overstelpt met cadeaus. Hoe ervaren kinderen dat zelf? En hoe zorg je voor een gezonde middenmaat (uiteraard is dit heel persoonlijk)... Beter geformuleerd is misschien: hoe leren ze dat iets niet zo vanzelfsprekend is?  

Een regen van cadeautjes!

December is traditioneel dé cadeautjesmaand bij uitstek. Eerst komt Sinterklaas langs. En als de sint nog maar net terug in Spanje is, liggen er onder de kerstboom al cadeautjes. Voor sommige kinderen is december ook nog eens de maand waarin ze verjaren…

Voor kinderen is dit niet altijd goed te plaatsen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, van de familiegewoonten en van de eigenheid van het kind, wordt dit telkens anders ervaren. De meeste families hebben tradities, gewoonten, normen en waarden in het geven van cadeautjes. Toch betekent dit niet dat er niet eens mag stilgestaan worden bij deze tradities.

Wanneer kinderen nog klein (onder de vijf jaar) zijn, kunnen ze de waarde van een cadeautje en de hoeveelheid cadeautjes nog niet goed inschatten. Ze hebben geen besef van hoeveel iets kost en doorgaans weten ze ook niet meer van wie ze welk cadeautje hebben gekregen. Voor een kind is doorgaans de verpakking al een cadeau op zich. 

Speelgoed en nuttige cadeautjes

Overdaad schaadt altijd op die leeftijd. Kinderen kunnen dit niet plaatsen en ervaren een onrust bij een overdaad aan geschenkjes. Probeer te doseren en als er te veel cadeautjes zijn, kan je eventueel ervoor kiezen om iets weg te leggen voor een later tijdstip.

Ook door te kiezen voor een bepaald soort geschenkje, kan je kinderen leren dat niet alles vanzelfsprekend is. Dit kan en mag je zeker doen vanaf heel jonge leeftijd.

Sinterklaas brengt traditioneel speelgoed, maar onder de kerstboom ligt geen speelgoed. Het geschenkje onder de kerstboom is eerder iets wat het kind wel nodig heeft, maar nu wordt ingepakt. We denken daarbij aan ondergoed, kledij, een pyjama, een nieuwe brooddoos, een mooie muts en sjaal. Door dergelijke zaken onder de kerstboom te leggen, leer je kinderen dat het niet vanzelfsprekend is dat dit gekocht wordt. Kinderen zullen er ook meer waarde aan hechten. Het lag immers speciaal voor hen onder de kerstboom.

Kinderen ouder dan 7: een sociaal geweten

Wanneer kinderen ouder zijn, (vanaf de leeftijd van 7 jaar) ontwikkelen zij een enorm rechtvaardigheidsgevoel en een sociaal geweten. Vanaf die leeftijd kan je kinderen ook al leren dat niet iedereen het even goed heeft.

Op dat moment zou je ook al eens kunnen voorstellen om het geld dat doorgaans aan cadeautjes besteed wordt, deels te doneren aan een goed doel. Je kan kinderen vanaf de leeftijd van zeven jaar sensibiliseren en hen zelf een goed doel laten kiezen. Ook op school wordt meestal wel rond een goed doel gewerkt. Kinderen weten graag wat met hun geld gedaan wordt.

Er bestaan meerdere organisaties die feedback geven of mensen zelfs laten kiezen waaraan het geld besteed wordt. Ga eventueel op zoek naar een lokaal initiatief of iets met kinderen. Dit spreekt kinderen aan. Uiteraard hoeft niet het volledige bedrag gedoneerd te worden. Wat gedoneerd wordt kan als een leuk cadeautje, naast de andere cadeautjes onder de kerstboom gelegd worden.

Uiteraard maakt iedereen daarin zelf keuzes. Het is vooral belangrijk dat kinderen niet overstelpt worden met cadeautjes en de waarde van een geschenkje leren kennen. Het is een belangrijk gegeven dat via de feestdagen kan meegegeven worden. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes