7838fi.jpg

Potjestraining met een beetje hulp van een (digitaal) boekje

20/12/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Zindelijk worden en zelf op het potje gaan, is een grote stap voor je kindje. En een grote stap zet je niet altijd zomaar in 1-2-3. Het is soms een proces van vallen en opstaan. Maar er zijn wel enkele tips en tricks die het makkelijker kunnen maken.

 

Kindje zet potje op zijn hoofd

4 praktische potjestips

​1. Go with the pipiflow

  • Maak er een leuk momentje van. Het potje mag geen lastige opgave zijn. Het is een vriendje, geen vijand. Wil je kindje wat gek doen met het (lege!) potje? Laat maar gebeuren.
  • Blijf zelf altijd enthousiast en geïnteresseerd. Alles wat je peuter/kleuter te vertellen heeft over het potje is superdemaxleuk! Dan neemt je kindje hopelijk jouw enthousiasme over.
  • Lees samen een boekje over op het potje gaan. Er zijn tal van leuke (prenten)boekjes over zindelijk worden. Oh, en dat kan gerust digitaal, als je kindje meer fan is van de tablet. Met digitale kinderboekjes van de bib bijvoorbeeld.
  • Waarom ook geen verhaaltje lezen tijdens het potjesmoment zelf? Papa (of mama misschien) neemt toch ook altijd een boekje mee naar het toilet ;-)? Zet je gerust naast je kindje en maak er voorlees- of zingtijd van.
  • Laat je peuter in het begin gerust met luier op het potje gaan zitten als hij of zij voelt dat het moet gaan. Nadien kan je stilaan proberen om de luier of het broekje uit te doen.

 

2. Timing is alles

Zoek het juiste moment uit om op je kleintje op het potje te laten gaan. Wanneer de nood het hoogst is. Wordt hij of zij wakker met een droge luier? Dan maak je veel kans op een plasje. Staat je kindje wat onhandig te wriemelen? Jep, tijd om het potje te proberen.

 

3. Ongelukje? Niet erg!

Ongelukjes horen er nu eenmaal bij. Als je het ziet gebeuren, kan je nog een spurtje inzetten naar het potje. Indien niet, tja, geen man overboord. Stel je kindje gerust. Het is niet erg, gewoon eventjes nieuwe, droge kleertjes aantrekken. En volgende keer zijn we wel op tijd.
 

4. Strooi met complimentjes

Elk stapje, hoe klein ook, is er eentje vooruit. En die verdient een pluim. Gaat je kindje op het potje zitten zonder te plassen? Dikke duim! Vreugdedansje! Overdrijf natuurlijk niet als je ziet dat je peuter/kleuter eerder blokkeert bij te enthousiaste reacties. Probeer je complimentje dan op een andere manier te geven. Een knuffel of kusje, of een hoera als niemand anders het kan horen. Jij kent je kindje het beste, dus dat komt wel goed.

Belonen met een cadeautje? Liever niet. Een beloningssysteem is niet echt nodig.

 

Volgende stap, kaka in het potje? Onze experten Imke en Sofie leggen de praktische tips verder uit.

Potjestraining met behulp van digitale boekjes

Met een boekje geen pipi in het broekje

Een boekje kan een enorme hulp zijn om je kleintje te doen begrijpen waarvoor het potje dient. Met een herkenbaar verhaaltje neem je een kindje veel beter mee in het waarom van een potje.

Wat dacht je van een digitaal boekje over zindelijk worden? Fundels (interactieve kinderboeken in de bibliotheek) heeft twee erg leuke kinderboekjes over op het potje gaan.

  1. Potje – Mylo FreemanIn dit boekje wordt het potje op een speelse manier geïntroduceerd. Op een dag staat er midden in het oerwoud zomaar een potje. Voor wie zou het potje zijn? Alle dieren proberen het uit. Tot er een jongetje komt die perfect op het potje past. Een aanrader voor kindjes die gek zijn van dieren.
  2. Op de grote wc – Kathleen Amant (‘Anna’-reeks)Anna moet plassen, heel dringend. Maar ze wil niet op het potje. Waar naartoe dan? … Op de grote wc! Voor kindjes die de volgende stap willen zetten.

Twee fijne boekjes die je kan voorlezen of samen lezen met je kindje. De verhaaltjes werden ook verfilmd. En je kan prenten in hetzelfde thema inkleuren of spelletjes spelen. Kortom: op het potje gaan wordt gewoon ongelooflijk plezant.

 

Fundels in jouw bib?

Fundels zijn interactieve kinderboeken die je vindt in de bibliotheek. De boekjes worden voorgelezen, waarna je kindje zelf de inhoud op een speelse manier kan verwerken. Ideaal voor thuis of om mee te nemen op locatie.

Met de educatieve digitale kinderboeken van Fundels kunnen eerste lezertjes perfect aan de slag. Ze leren lezen en oefenen al spelend. Voor kleuters zijn er prentenboeken die interactief tot leven komen.

Ontdek of jouw bibliotheek Fundels aanbiedt op digitale kinderboeken. Of vraag er even naar als je langsgaat. Je kan de digitale boekjes gratis uitlenen via je ‘Mijn Bibliotheek’-profiel.

Download de Fundels-app op de tablet of smartphone en meld je aan met je ‘Mijn Bibliotheek’-profiel. Je kan jaarlijks tot 34 gratis exemplaren lenen om samen met je kind te lezen waar en wanneer je wil.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner CultuurConnect. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes