8021fi.jpg

Trucje om je kind te troosten tijdens een driftbui

18/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Driftbuien zijn heel normaal en horen bij het opgroeien van een peuter. Maar die wetenschap maakt het daarom niet gemakkelijker om met die momenten om te gaan. Je kent het wel, je kind ligt te schreeuwen en te huilen op de grond, en jij hebt het gevoel dat je ook elk moment in huilen kan uitbarsten.

Driftbuien worden meestal veroorzaakt door gevoelens van frustratie, ongemak, vermoeidheid of honger. Ze beginnen meer en meer voor te komen vanaf het tweede levensjaar, wanneer een kind taalkundig begint te ontwikkelen maar nog moeite heeft om zijn gevoelens uit te drukken.

Experten adviseren om vooral kalm te blijven wanneer je kind een driftbui heeft, al is het niet altijd evident om helemaal zen te blijven. Misschien ben je geneigd om je stem te verheffen of je kind te berispen voor zijn gedrag, maar dat maakt de situatie er wellicht niet beter op.

Toch is er volgens gezinstherapeute Cassidy Freitas een verrassend simpel trucje dat je kind en jou allebei kan helpen om weer rustig te worden: zing een liedje. Het doel is niet zozeer om de driftbui te laten ophouden, maar om je kind te troosten en om in verbinding te staan met je kind tijdens een moeilijk moment.

Zingen heeft een regulerend effect op de hersenen en het lichaam, bij zowel de persoon die zingt als de persoon die luistert. Door te zingen kan je jezelf reguleren, en op die manier troost je je kind en communiceer je naar je kind dat het veilig is en dat het gezien wordt op een moeilijk moment.

Wat je precies zingt – of hoe mooi je kan zingen – doet er niet toe. Je kan een liedje zingen waar jullie van houden, of je kan een eigen liedje verzinnen voor de gelegenheid. In dat laatste geval kan je woorden gebruiken die vertellen wat er gebeurt en welke gevoelens je kind ervaart, je kan je kind laten lachen, je kan hem wijzen op alles wat wel goed gaat, … Het is heel mooi om op een moeilijk moment je aanwezigheid te tonen, connectie te zoeken en voor te tonen hoe je emoties kan reguleren.

Het beste moment om te beginnen zingen, is zodra je kindje klaar is om geknuffeld te worden. Vraag of je een knuffel mag geven, en als het antwoord ‘ja’ is, dan neem je je kindje in je armen terwijl je zingt. Tijdens het zingen kan je kalmerende klopjes op de rug geven. Herhaal het liedje een paar keer.

Er zijn echter ook kinderen die meer tijd nodig hebben tijdens deze momenten van ‘grote gevoelens’. En sommige kinderen willen helemaal niet aangeraakt worden en hebben fysieke ruimte nodig. Dan kan je die ruimte bieden, maar wel aanwezig blijven in de buurt, en laten weten dat je er bent en dat je kind mag komen knuffelen zodra hij/zij er klaar voor is.

De moeite om eens uit te testen, lijkt ons. Dus laat die innerlijke Mariah Carey maar eens los bij de volgende driftbui van je kleintje!

 

Bron: Huffington Post

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes