Jongen zit op het potje

Wanneer is mijn kindje klaar voor zindelijkheidstraining?

17/08/2022

1 september komt dichterbij en dus zijn heel wat ouders van instappertjes bezig – of aan het worstelen – met zindelijkheidstraining van hun beginnende schoolgangertje. Op welk moment start je nu het best met op het potje en toilet gaan?

Elk kindje is anders natuurlijk, maar de ‘ideale’ leeftijd om aan de slag te gaan met zindelijkheidstraining, is tussen 22 en 30 maanden oud (als er verder geen onderliggende ontwikkelingsstoornissen, anatomische of neurologische afwijkingen aanwezig zijn). Hoe dichter bij de 22 maanden, hoe beter.

Experte Nathalie Schittekatte legt uit waarom.

Waarom zo dicht mogelijk bij 22 maanden?

Hoe ouder een kind wordt, hoe meer het gehecht zal geraken aan de luier. Bovendien zal de ‘ik ben 2 en ik zeg nee’-fase al meer zijn intrede gemaakt hebben, waardoor je op weerstand kan botsen.

Vóór de leeftijd van 22 maanden is dan weer vaak te jong, zowel motorisch (o.a. al goed kunnen stappen en op en van het potje gaan), fysiek (o.a. de blaas die vaak nog te klein is) als mentaal (o.a. nog niet goed begrijpen waarom er een sticker mag geplakt worden bij een plasje in het potje).

Begrip

Je peuter zou al de begrippen ‘in’ en ‘uit’ moeten kennen. Daarmee geef je aan dat iets ergens ‘in’ hoort, zoals plassen ‘in’ het potje.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je peuter de begrippen pipi/plassen en kaka/kaka doen kent en begrijpt. Hieraan kan je ook werken tijdens de voorbereidende fase voor de training, moest dat nog niet het geval zijn.

Communicatie

Je kindje zou in staat moeten zijn om zichzelf uit te drukken en jij zou je kindje moeten kunnen lezen. Je kleintje hoeft hiervoor verbaal nog niet sterk te zijn, maar zou jou wel duidelijk moeten maken wanneer hij of zij iets wil. En jij moet kunnen begrijpen wat je peuter bedoelt.

Als je kind bijvoorbeeld een snoepje wil en jou dit duidelijk kan maken zonder hiervoor woorden te gebruiken, communiceert het al met jou.

Motorisch

Het is belangrijk dat je kindje zelf naar het potje of toilet kan lopen en dus op dat vlak motorisch ver genoeg staat.

Een bonus is wanneer je peuter al zelf z’n broek kan aan- en uitdoen, maar dit is zeker geen must. De eerste weken of zelfs maanden zal je kindje hierbij graag nog hulp zal willen. Ook in de opvang en op school worden kindjes hier doorgaans bij geholpen.

2 uur droog

Het is geen absolute must, maar het is wel fijn als je merkt dat luiers regelmatig eens 2 uur lang droog blijven. Of dat je kindje bijvoorbeeld droog wakker wordt na een dutje. In de meeste gevallen zal dat echt het geval zijn, aangezien de capaciteit van de blaas nu al groter is.

 

Klaar voor de zindelijkheidstraining? Je kan een kijkje nemen op de website van Snuggles & Dreams of op het Instagramaccount @snugglesandpottys voor meer tips.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes