peuter in bed

Vraag het aan de expert: ‘Ons zoontje wil niet in een groot bed slapen’

15/11/2023

In onze rubriek ‘Vraag het aan de expert’ delen we telkens een vraag van ouders die ergens tegenaan lopen. Die vraag wordt dan beantwoord door iemand uit ons team van experten die jullie graag bijstaan met raad en daad. Heb je zelf een vraag voor één van onze experten? Contacteer ons dan gerust!  

Vraag mama: ‘Onze zoon wil niet in een groot bed slapen’

‘Onze zoon van 3,5 jaar wil nog altijd niet in een groot bed slapen. En als hij er wel eens in slaapt, dan komt hij er iedere keer uit en komt hij naar ons. Wij zouden graag weten hoe we dit moeten aanpakken, wij hebben namelijk nog een jonger zoontje die nu in zijn bedje moet liggen. Ook staat zijn groot bed naast zijn klein bed vol met knuffels. Hebben jullie tips?’

Antwoord van kinderslaapcoach Nathalie Schittekatte 

‘Ik zou aanraden om in het grote bed altijd de leuke dingen te doen: het verhaaltje lezen, knuffelen … Op die manier wordt het echt een fijn, knus plekje. Misschien kan je ook eens bekijken of je er een gezelliger plekje van kan maken, bijvoorbeeld door er een bedhemel over te hangen. Zo wordt het echt een knus plekje. Het voordeel van zo’n spijlenbedje is dat het natuurlijk kleiner is, maar het biedt vooral veel geborgenheid.

Een groot bed kan voor veel kindjes een grote stap zijn. Als je merkt dat hij geen schrik meer heeft van het grote bed, kan je het spijlenbedje wegzetten; maar ik zou het niet onmiddellijk aan kleine broer of kleine zus geven, want dan zal hij echt iets hebben van ‘dit is míjn bedje, ik wil het niet afgeven’, waardoor het iets groters wordt dan het is. Ik zou het spijlenbedje dus twee-drie weken opzij zetten, en het dan pas bovenhalen als “nieuw bedje” voor het jongere broertje of zusje.  

Behalve zorgen voor positieve associaties met het grote bed en zorgen voor meer geborgenheid in het grote bed kan je eventueel ook een aftelkalender maken voor de overstap. Zo wordt het voor je kindje duidelijk dat je op die bepaalde dag de overstap zal maken en kan je daarnaartoe werken, een “grote jongens-speech” houden en daarna niet meer terugkrabbelen. Want nu blijft de keuze er wel, en kan hij misschien wat de negatieve aandacht opzoeken door altijd naar dat kleinere bedje te willen. Misschien heeft hij ook door dat het doorgeschoven zal worden en wil hij dat niet. Met een aftelkalender en daarna consequent de overstap maken lukt het dan wellicht beter.  

Veel succes!’ 

Nathalie Schittekatte - Snuggles & Dreams

Heb je zelf een vraag voor onze experten? Stuur een mailtje naar lore@mamabaas.com en dan leggen wij je vraag aan hen voor!