Kindje in zwembadje

Waterpret in de zomer: hoe laat je je kindje veilig plonsen in een zwembadje?

27/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Als het zomers warm is, is er niets fijner dan even af te koelen in het water. Ook voor de kleintjes onder ons is zo’n afkoeling welgekomen. En natuurlijk ook gewoon spetterend plezant. Maar met een baby of peuter/kleuter in en rond water moet je extra aandachtig zijn. Enkele tips om je kleintje veilig te laten plonsen.

De belangrijkste risico’s in en rond water in de zon zijn zonnebrand, de hygiëne en kwaliteit van het water, en verdrinking. Maar met de volgende tips laat je al dat zomers plonsen en spetteren veilig en plezierig veropen.

1. Bescherm je kindje tegen de zon

Water kan zo heerlijk verkoelend zijn als het warm is. En zo plezier om in te ploeteren. Maar water weerkaast het zonlicht met 10 tot 20%. Extra goede bescherming tegen de zon is dus nodig voor je kindje.

Zonnecrème met SPF 50+ is een must. Bescherm de kwetsbare huid van je kleintje extra goed. Breng ook regelmatig weer een laagje zonnecrème of -spray aan, zeker na zwemmen. Kruidvat Solait Baby SPF50+ Suncream bijvoorbeeld, die is verrijkt met vitamine E en is geschikt voor het gevoelige huidje van je kindje. Er zit geen parfum in en de crème bevat een combinatie van uv-filters die een directe bescherming geven tegen de zon.

Zorg voor goede zwem- en zonnekledij. Als beide kan combineren, nog beter! Het is aangeraden om je kleintje zoveel mogelijk een bovenstukje te laten aanhouden, ook al is het zo verleidelijk om het bij mooi weer dat schattige blote buikje te laten rondlopen. Maar zwembroekjes en -shirts die gemaakt zijn van uv-beschermend materiaal zijn echt ideaal. Vergeet ook geen zonnehoedje of petje op dat kleine bolletjes te zetten.

Zet het plonsbadje eventueel in de schaduw of onder een parasol.

zwemluier kruidvat

TIP: een baby of peuter kan je natuurlijk niet zonder luier ‘los’ laten. Maar een gewone, dagelijkse luier absorbeert vocht. Niet echt handig in een plonsbadje, de luier zuigt zich dan helemaal vol en wordt zwaar. Trek je kindje daarom een zwemluier aan. Die absorbeert het water niet en blijft lekker comfortabel. Welke zwemluier je kindje nodig heeft, hangt af van zijn of haar gewicht. Kruidvat heeft hygiënische en praktisch te gebruiken zwemluiers voor kindjes van 3 tot 8 kg, zwembroekjes voor kindjes van 7 tot 15 kg (maat 3-4) en 12 tot 20 kg (maat 4-5).

 

2. Houd het water proper en veilig

Welk water mag in een plonsbad?

Vul het zwembadje altijd met water van drinkwaterkwaliteit. Dat is de wettelijke norm. Je vult een plonsbadje dus met niets anders dan leidingwater (of grondwater of oppervlaktewater van drinkwaterkwaliteit). Je giet er nooit regenwater in. Dat is altijd besmet met bacteriën.

meisje aan de rand van een zwembad

De temperatuur van het water is bij het vullen zo laag mogelijk, bij voorkeur onder 20 °C. Opgelet als je het badje vult met een tuinslang die lang in de zon heeft gelegen. Bij warme temperaturen kan de legionellabacterie erin groeien. Je koppelt de tuinslang na gebruik het best weer af, zodat ze kan leeglopen en het risico op besmetting verdwijnt.

Zo houd je het water hygiënisch

Laat het water in een plonsbadje niet te lang staan. Hoe langer je het laat staan, hoe meer kans op vervuild water. Zeker als je het ’s avonds en ’s nachts niet afdekt. Een vogel of kat is snel gepasseerd. En zo stijgt het risco op bacteriële vervuiling. Bij kleine kinderbadjesververs je het water het best om de paar dagen.

Maak speelgoed altijd schoon voor je mee in het zwembadje geeft en laat het geen uren in het water dobberen.

Huisdieren houd je trouwens weg van zwembadjes waarin je kinderen (of jij zelf) zwemmen. Dieren brengen meer bacteriën, insecten en vuil mee dan mensen. Vis bladeren, vuil en beestjes er meteen uit met een netje.

Is het water op de een of andere manier verontreinigd geraakt? Een klein pipi- of kaka-accidentje met een klein kindje bijvoorbeeld. Dan moet het water onmiddellijk vervangen door vers water. Voelt je kindje zich niet helemaal lekker, heeft het diarree of een ander besmettelijk kwaaltje? Dan sla je beter een dagje waterpret over.

3. Houd altijd een oogje (of twee) in het zeil

Laat een baby of klein kindje nooit alleen in of rond het zwembadje. Ook al zit er maar 10 centimeter water in, ook al ben je slechts 1 minuutje weg.

  • Zorg dus altijd voor actief toezicht bij je plonsende kleintje. Een gouden regel: blijf bij baby’s en peuters zo dichtbij dat je ze ongeveer kan aanraken.
  • Laat je niet afleiden door je smartphone, een boek …
  • Als er meerdere volwassenen zijn, dan kan je misschien een beurtrol afspreken. Zo kan je zelf ook even chillen en genieten van de zon en vakantie. Maar spreek het goed af, ga er niet zomaar vanuit dat iemand anders je kleintje in het oog houdt.
  • Speel op veilig en laat het opletten nooit over aan oudere kinderen om een broertje, zusje, neefje, nichtje … in het oog te houden.

 

4. Extra waakzaam in en rond een (groot) zwembad

jongens in zwembad

Heb je een groter zwembad of echt een geïnstalleerd zwembad staan?

Dan zijn er wel een paar zaken die in in het oog kan houden om de veiligheid voor kindje te bewaren.

Je leest ze hier!

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kruidvat. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.