tienermeisjes

10 positieve veranderingen in mijn leven nu de kinderen tieners zijn

4/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Ok, ik zeur al eens over onze pubers in huis, maar er zijn ook heel wat dingen die een stukje aangenamer zijn in mijn leven sinds de kinderen 10+ zijn! 

1. Tafelen

Oh, wat mis ik het gekibbel over ‘je bord leegeten’ en ‘groenten proeven’ niet. Nu de kids groter zijn, is het tafelen toch een stuk aangenamer geworden. Het is een moment dat ze eens spontaan iets vertellen over hun dag (want als je na schooltijd vraagt hoe het geweest is, komt er niet veel meer dan ‘goed’ uit hun mond). Waar ik vroeger vaak blij was dat iedereen terug van tafel was, ben ik nu blij als ze nog even blijven zitten om te kletsen. 

2. Humor

De humor aan tafel is toch van een heel ander niveau dan enkele jaren geleden. De tijd dat de mopjes enkele over kaka en pipi gingen, mis ik niet. Al blijven de vuile moppen uiteraard nog steeds succesvol. Onze tieners hebben echt een goed gevoel voor humor en weten hun moppen ook goed te timen, zodat ze je laten lachen op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld als je hen net een uitbrander hebt gegeven. Ze kijken je dan aan met van die puppy-oogjes en voor je het weet sta je samen te gieren van het lachen. 

3. Minder taxi spelen 

Lang leve de fiets, hét gouden vervoersmiddel van onze tieners. Het aantal uren dat taxi mama van hot naar her reed is gelukkig serieus afgenomen. Onze tieners haten het trouwens om ergens naartoe gebracht te worden. Want dan zien hun vrienden ineens wat voor onhippe moeder ze hebben. Vreselijk 

4. Minder dagelijkse rush 

Nu de kinderen zich grotendeels zelfstandig kunnen verplaatsen, valt een groot deel van de vroegere dagelijkse rush weg. Je hoeft je ’s ochtends niet te haasten om de kinderen op tijd op school of in de crèche af te zetten. En ’s avonds ook geen gehaast meer om op tijd in de opvang te zijn. 

5. Eten

Ik heb de indruk dat mijn strijd om de kinderen groenten te laten proeven toch niet voor niets geweest is. Het smaakpallet van de tieners is toch wat uitgebreider dan toen ze nog kleuter of kind waren. Onlangs zei één van de tieners: “Toch geen appelmoes met worst, he? We zijn wel geen kindjes meer, hoor.”

6. Tijd voor jezelf

Ik heb het eerst sinds jaren het gevoel dat ik ook weer wat tijd heb voor mezelf. Doordat een deel van de praktische beslommeringen wegvallen, blijft er ook wat meer me-time over. Zo kan ik ’s avonds al eens een boekje lezen of eens gaan joggen zonder dat mijn man moet thuis zijn of ik een babysit moet regelen. 

7. Bye bye boterhammen smeren 

Nu de kids in het middelbaar zitten is het echt not done dat de mama nog de boterhammen smeert. Weeral een hatelijk taakje dat ik van mijn dagelijks to do lijstje kan schrappen. De boterhamdozen afwassen, dat mag de mama wel nog doen.  

8. Vriendendates

De tijd dat de mama’s speeldates onderling regelden is definitief voorbij. Tegenwoordig wordt alles al geregeld van voor je er inspraak in hebt. ‘Mama, ik ga morgen eerst langs bij mijn vriendin, daarna gaan we pasta halen in de pastabar en dan gaan we zwemmen. ’t Is maar dat je het weet, he.’ Euh… excuseer?? 

9. Kinderen? Welke kinderen? 

De tijd dat de kinderen constant om je heen zwermen en het mama-woord dagelijks 100 keer zeggen, ligt grotendeels achter ons. Ik vraag me soms zelfs af of ik eigenlijk wel nog kinderen heb. Ze zitten 90% van hun tijd op hun kamer, op school of bij vrienden. 

10. Ouders van vriendjes 

Vroeger bestond een deel van onze vrienden-en kennissengroep uit ouders van vrienden van onze kinderen. We zagen hen regelmatig op school en als de kinderen bij elkaar gingen spelen. Maar de kinderen hebben ondertussen nieuwe vrienden en die ouders kennen we niet. De ouders van vroegere vrienden zien we dan weer heel wat minder. Tijd om nieuwe contacten te zoeken!