tieners op schermpjes

10 signalen dat je kind puberstreken begint te vertonen (help!)

4/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kind wordt groter, en het is fascinerend om die groei vanop de eerste rij te mogen meemaken. Al lijkt het soms een beetje té snel te gaan, want op sommige momenten vraag je je weleens af waar dat lieve, onschuldige schatje naartoe is. In de plaats daarvan word je geconfronteerd met de eerste puberstreken, en je houdt je hart al vast voor wat nog moet komen … Herken je deze eerste signalen? 

 1. De oogrol 
  Kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje: bij alles wat je zegt draaien de ogen van je kind duchtig alle kanten op.
 2. De ‘blik’
  Je kent het wel: ‘als blikken konden doden …’ Die beginnende pubers kunnen er iets van!  
 3. De slaande deuren
  Je kind is het niet (meer) altijd met je eens, en dat mag je merken / horen ook: met de regelmaat van de klok wordt de kwaliteit van je deuren aan een stevige test onderworpen.  
 4. De grote mond
  Of het nu tegen jou, de grootouders of broer of zus is – je kind houdt zich niet in en zet graag een grote mond op. Rustig tot drie tellen, moeder! Zennnnnnn ... 
 5. Het ‘gehang’
  De verveling slaat maar al te vaak toe, alles is stom en saai en dus zijn zetelhangen en doelloos rondhangen tegenwoordig de favoriete hobby’s. 
 6. Het jongerentaaltje
  Woorden als ‘Boeieeeeeuh’ worden kwistig in het rond gestrooid, en af en toe vraag je je af of jullie eigenlijk wel dezelfde taal spreken. ‘Want dat is echt skeer mama!’ 
 7. Het Engels
  Ook het Engels doet zijn intrede en maakt meteen een stevige inhaalbeweging. Alles is ‘Cool’, ‘Nice’, of ‘Booooring’ en iedereen wordt aangesproken met ‘Bro!’ 
 8. Het gezucht 
  Vroeger vond je kind het leuk om je te helpen in de keuken of om samen met jou de auto te wassen. Tegenwoordig is het al te veel gevraagd om een bord naar de keuken te brengen – laat staan om het ín de vaatwasser te zetten. Alles wat je vraagt wordt dan ook beantwoord met een diepe zucht. Tja, het leven is zwáár, moeder! 
 9. Afzondering 
  Tot voor kort was er je zelden een moment rust of stilte gegund, maar tegenwoordig zoekt je kind steeds vaker zijn of haar kamer op. Het mag duidelijk zijn: je gezelschap wordt niet meer altijd op prijs gesteld. Ook in de badkamer wordt een beetje privacy geapprecieerd.
 10. De rommel
  Het bord blijft op tafel staan, glazen staan naast ze de zetel en in de kamer, vuile was ligt op de grond, de schoenen en boekentas worden op de grond gekeild bij het binnenkomen en blijven daar liggen, … Opruimen gebeurt pas als je het vriendelijk (of niet zo vriendelijk) vraagt, en bij voorkeur pas na de honderdste keer vragen. 

Proficiat, je hebt het volgende level bereikt in het ouderschap! Je bent helemaal klaar voor een tiener in huis :-). En wees gerust, het is niet alleen kommer en kwel – er staat jullie een boeiende tijd te wachten! 

We nodigen je graag uit op onze Facebookpagina en Instagrampagina van ‘Tieners in Huis’, zodat je helemaal mee bent in de wereld van de tieners!