tienerjongen knuffelt mama

10 tips die je tiener vooruit helpen bij het opvoeden

6/10/2023

Als ouders proberen we allemaal ons best te doen. Maar er zijn dingen waarmee we onze tieners helpen, en er zijn ook dingen waarmee we hen eerder kwetsen. Tiener- en oudercoach Will Elliott vertelt wat de top 10 is van dingen waarmee je je tiener kan helpen. 

 1. Minder de les spellen, meer luisteren 
  Laat je verlangen los om de problemen van je tiener “op te lossen”. Net die problemen bieden je tiener een betekenisvolle ervaring die een blijvende impact hebben. 
 2. Oog hebben voor kleine dingen 
  Als je tiener zich gezien en aangemoedigd voelt bij kleine dingen, zoals huiswerk of klusjes in het huishouden, help je hem vertrouwen op te bouwen om grote dingen goed te doen.
 3. Stoppen met het doel te verleggen
  Tieners hebben soms het gevoel dat hun ouders voortdurend de “bestemming” van hun succes verleggen. Dat ontmoedigt hen en geeft hen het gevoel dat ze nooit genoeg zijn. 
 4. Proberen te begrijpen
  Probeer je houding te verleggen van “Ik wil mijn punt overbrengen” naar “Ik ben hier om jou en je struggles te begrijpen” en vertrek van daaruit. 
 5. Nieuwsgierig zijn naar wat de reden is van bepaald gedrag
  Je tiener is bijvoorbeeld misschien niet “lui”, maar heeft een diepe angst om te falen, wat zich manifesteert in vermijdingsgedrag of een gebrek aan actie.
 6. Gebruik maken van een pauze
  Wanneer je een reactie wil geven, neem dan even een pauze en zorg voor wat ruimte tussen de situatie en jouw reactie daarop. Het probleem ligt misschien bij jouw perspectief op de situatie, eerder dan op de situatie zelf.
 7. Inzien dat de tienerjaren voor progressie staan
  Hoe meer druk je op jezelf legt om een perfecte ouder te zijn met perfecte kinderen, hoe meer druk je onvermijdelijk op je tiener legt. Geef je over. Laat het los. Die perfectie zal er nooit zijn. 
 8. Karakter prijzen in plaats van resultaten
  Als je tiener bijvoorbeeld thuiskomt met goede cijfers, prijs dan niet meteen die cijfers, maar wél zijn studiehouding of werkethiek die ervoor hebben gezorgd dat hij die cijfers heeft behaald. Dat helpt je tiener om intern op zoek te gaan naar succes en bevestiging.
 9. Het goede voorbeeld geven
  Je tiener doet wat jij doet, niet wat jij zegt. Je kan als ouder kwaad worden op je tiener omdat hij acht uur voor een scherm zit, maar dat dan zelf zes uur op een dag doen, om maar iets te zeggen …
 10. Duidelijk maken hoe succes eruitziet
  Zijn het perfecte punten? Is het anderen met respect behandelen? Is het werkethiek in sport? Concentreer je elke dag of elke week op die definitie, en laat je niet meeslepen door wat de maatschappij denkt dat het zou moeten zijn. 

 

Bron: Coach Will 
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes