meisje studeren stress

Hoogsensitief ouderschap: stress bij examens

2/06/2023

Natuurlijk ervaren niet alleen hoogsensitieve personen stress als een last. Het is een trigger die veel mensen onderuithaalt. Maar als je hoogsensitief bent, slaat stress soms nog harder toe omdat we alles zo intens aanvoelen en ervaren.

Belangrijk om mee te starten: niet alle stress is slecht. Iedereen heeft een gezonde portie stress nodig in zijn leven. Anders zouden we niets voor elkaar krijgen. Alleen lijkt het alsof de meesten onder ons voortdurend onder stress staan. We spreken dan van chronische of toxische stress. En die kan je gezondheid zwaar ondermijnen. Slapeloosheid, slechte eetlust, een minder goed functionerend immuunsysteem of zelfs een burn-out: als je chronische stress niet tijdig een halt toeroept, kunnen de gevolgen ernstig zijn. 

We leven in stressvolle tijden en als je papa of mama bent, wordt de stress er niet minder op. Je verantwoordelijkheid verdubbelt, net als je bezorgdheid: je zorgt niet meer alleen voor jezelf, maar ook voor iemand van wie je ongelooflijk veel houdt. De angst dat er iets met je kind kan gebeuren, is voldoende om in constante onbewuste stress te leven. 

Je agenda staat bomvol en je voelt je klemgezet tussen je werk, je gezin, je sociale leven en alle verwachtingen die de maatschappij van je heeft. Geen wonder dat je stress voelt. Het gevaar is dan dat jij en je kind in een vicieuze cirkel terechtkomen: je kind voelt dat je gestress rondloopt en neemt die gevoelens over, waarna jij zijn gevoelens weer oppikt. Daarom een paar praktische handvatten om op andere manieren met stress om te gaan, in dit geval stress rond examens. 

Tips

Hoogsensitieve kinderen kunnen stress krijgen van huiswerk of studeren: ze stellen het uit (om leukere dingen te doen na een lange schooldag) of proberen er onderuit te komen. Weerstand en moeten zorgen voor stress en uitstelgedrag, en daarom ook voor veel discussies en verloren tijd. Wat jullie kan helpen is de taken opsplitsen in deeltaken: 

  • Bekijk samen met je kind wat er moet gebeuren en splits taken op in deeltaken. Blader door de werkboeken en plak post-its op de plaatsen waar je kind iets moet leren. Laat je kind kiezen waarmee het wil starten. 
  • Is het veel werk of moet je kind een hoop leerstof onder de knie krijgen, spreek dan ook een pauzemoment af, als lichtpuntje. 
  • Laat je kind weten wanneer jullie gaan eten. Geef het iets om te knabbelen en te drinken. Het zal zich veel beter kunnen concentreren als het tussendoor iets kan eten.
  • Belangrijk: geef je kind na school altijd eerst wat tijd om te ontprikkelen. 

Ondervragen 

Als je je kind moet ondervragen, helpt het om in een flow te blijven wanneer je bij een foutje dit niet benoemt als ‘dat is fout’ of ‘dat is niet juist’, maar dit te vervangen door ‘kijk hier nog eens even goed naar’ of ‘denk nog eens eventjes na over wat je juist zei’. 

‘Fouten’ maken geeft je hoogsensitieve kind, dat graag alles juist wil doen, vaak meteen stress. Ook al herhaal je als ouder nog 100 keer dat foutjes maken heel oké is, je kind zal gestrest raken of jouw feedback meteen aanvoelen als ‘kritiek” en die veralgemeniseren. ‘Zie je wel, ik kan niets!’ Ook al is de rest helemaal juist, dat kan je kind dan ineens niet meer ‘zien’ door de emotie dat die ene ‘fout’ losmaakt. De juiste woorden kunnen je helpen om uit die valkuil weg te blijven. 

Bij beelddenkers ligt het woord ‘fout’ ook heel gevoelig, want zij zien alles in dimensies, waardoor een 9 in spiegelschrift geen fout is, wel een gespiegelde negen. Dus: ‘Kijk eens even goed, is dit in spiegelbeeld of niet’ zal heel anders binnenkomen dan: ‘Dit is fout’. 

Meer weten over hoogsensitiviteit?

Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf en geprint werkboekje). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.

> MASTERCLASS HOOGSENSITIEVE KINDEREN