mama en tienerzoon koken

13 dingen die ouders doen en die tieners stiekem fijn vinden

17/01/2023

Het is de normaalste zaak van de wereld dat tieners een beetje rebelleren of zich wat afzetten tegen hun ouders. Want wat die (wij) doen is ook niet echt swag en hip, toch? Alhoewel, van deze zaken houdt je tiener stiekem wél heel erg – maar euh ... niet verder vertellen hé!

1. Hun grootste fan zijn

Toegeven? Neen, dat niet. Maar eigenlijk vinden tieners het geweldig dat jij hun supporter nummer 1 bent. Tuurlijk uiten ze dat als ‘oh neen, mijn ouder(s), ik schaam me zoooo’. Maar je aanwezigheid op een sportwedstrijd, een muziekoptreden, toneelvoorstelling … doet hen heel veel en je aanmoedigingen maken een wereld van verschil. En achteraf met het gezin wat quality time organiseren (samen gaan eten, iets gaan drinken …) is ook een winner. Maar stel dat niet te luid voor in het bijzijn van hun vrienden.

2. Hun vrienden welkom heten bij je thuis

Als je die vrienden graag bij jou over de vloer laat komen, dan scoor je ook punten bij je tiener. Of als je ze uitnodigt om mee met jullie iets leuks te gaan doen.

3. Vragen hoe hun dag was

Het lijkt iets banaals en het antwoord is misschien korter dan de vraag, maar zo voelt je tiener dat je om hem of haar geeft. Zeker voor pubers die worstelen met hun emoties, de grote veranderingen, stress … zijn kleine gebaren stiekem erg welgekomen.

4. Ze verrassen met een klein cadeau

Een presentje, zo op het onverwachts, doet altijd deugd. Je tiener zal zich waardevol en gezien voelen. Zeker als je iets geeft dat aansluit bij zijn of haar interesses – huh, jij weet wél waarmee ik bezig ben? Het hoeft trouwens niets groots of materieels te zijn. Een kleine geste is voldoende en kan een dag perfect of beter maken. Een favoriete maaltijd serveren, een opkikkertje voor tijdens het studeren …

5. Hun tijd ‘alleen’ respecteren

Tieners kruipen graag weg in hun kamer voor tijd alleen. Het is hun veilige plekje. Forceer je tiener niet koste wat het kost om uit zijn of haar kamer te komen. Laat zien dat je begrijpt dat die tijd belangrijk is. Tenzij die tijd alleen stilaan kluizenaarsproporties aanneemt, dan mag je natuurlijk weleens gaan piepen ;-).

6. Respecteer hun privacy

Tieners houden er absolúút niet van als je hen op de vingers kijkt. Of nog erger: hun spullen controleert en berichten leest. Begrijpelijk, want dat zou jij zelf ook niet appreciëren. Het geeft aan dat je hen niet vertrouwt en eens het vertrouwen zoek is, kan het soms moeilijk zijn om het terug te winnen.

7. Ze raad geven

Ho maar, neen, dat zullen ze nooit rondvertellen … maar in feite koesteren tieners je eerlijke advies wel. Tieners hebben het soms moeilijk om raad te vragen aan hun ouders, maar als je open en eerlijk met hen praat, krijgen ze het gevoel dat ze je kunnen vertrouwen – ja, amai zelfs jou, hun mama of papa ;-). Zorg er wel voor dat je advies niet betuttelend of kleinerend is, of  neerbuigend overkomt over hun mening of beslissingen.

8. Samen eten

Tieners houden van maaltijden met hun familie. Dat momentje samen aan tafel ’s avonds is ideaal om wat bij te praten, in een ongedwongen sfeer. Het klinkt als een cliché, maar samen eten schept een band. Laat ze daarvoor dus wél van hun kamer komen.

9. Goedkeuring geven

Zelfs de meest opstandige en rebellerende tiener die zowat alles doet om het bloed vanonder je nagels te halen, wil diep vanbinnen maar 1 ding: je blij maken en je goedkeuring krijgen. Laat je tiener weten/voelen hoe trots je bent op hem of haar. Ook al gaat het om iets simpel of alledaags. En zeker als het wat minder gaat (op school, in de sportclub, in de jeugdbeweging …).

10. Kattenbelletjes maken

Een post-it met een aanmoeding voor een test of examen. Een klein briefje in de toiletzak voor op kamp. Of een krabbeltje op tafel leggen als je al naar het werk vertrokken bent. Ook tieners zijn niet ongevoelig voor een lief berichtje. Zo weten ze dat je aan hen denkt en om hen geeft. Zolang je maar geen liefdesverklaring of overdonderde knuffel terug verwacht ;-).

11. Affectie tonen

Waaat? Ja, je leest het goed. Een knuffel of kus kan ook tieners gelukkig maken. Net zoals zeggen dat je van hen houdt. Of dat je houdt van hun doorzettingsvermogen, inspanningen, vriendelijkheid … Appreciatie laat niemand koud.

12. Een goed gesprek aangaan

Je tiener wil niets liever dan au sérieux genomen worden. Dus een volwassen gesprek over een serieus thema is een goed idee. Je tiener voelt dat zijn of haar mening er ook toe doet. Ook zo bouw je jullie vertrouwensband meer uit. Want je kind voelt dat het bij jou voor alles terechtkan.

13. 1-op-1 tijd voorzien

Quality time met je kind(eren) is cruciaal. Als ze klein zijn, maar evenzeer als ze groter worden. Samen iets doen waarvan jullie genieten, dat vindt ook je tiener top. En het is het ideale moment om elkaar nog beter te leren kennen.

 

Vrij vertaald naar: www.grownandflown.com 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes