Dochter en mama

15 manieren om je tiener op te beuren

8/09/2023

Soms zouden we het eens durven te vergeten, maar tieners zijn nog steeds kinderen. Ze zijn nog aan het uitzoeken wie ze zijn en wie ze willen zijn. Bovendien gieren de hormonen door hun lijf, wat het allemaal nog een tikkeltje moeilijker maakt. Als ouder is het onze job (of eerder, ons privilege) om onze tieners op te beuren als het allemaal even te veel wordt. 

15 manieren om de batterijen van je tiener op te laden:

 1. Doe iets wat hij zelf ook zou kunnen doen.
  Niet omdat hij het niet kan. Maar omdat jij het kan. Niet omdat hij het niet wilt. Omdat jij het wilt. Niet omdat hij geen tijd heeft. Maar gewoon omdat je beschikbaar bent.
 2. Laat hem weten dat je er altijd naar uit kijkt om tijd met hem te spenderen.
  Er zijn genoeg mensen die de aandacht van mijn tiener opeisen: vrienden en vriendinnen, leraren, een liefje... Ik wil dat hij weet dat ik zijn grootste fan ben en dat ik graag tijd met hem doorbreng. 
 3. Zeg: "Ik weet hoe hard je hebt gewerkt. Ik ben zo trots op je."
  Als ouders focussen we ons vaak op het resultaat: het cijfer, de prestatie, de overwinning, de prijs. Maar ik wil dat mijn tiener weet dat ik zijn inspanningen opmerk tijdens het proces. 
 4. Laat hem 'toevallig' horen dat je een beetje over hem opschept.
  Hij doet misschien alsof hij het vervelend en awkward vindt als je over hem opschept, maar eigenlijk vindt hij het best wel fijn. Je woorden sijpelen door naar zijn onderbewustzijn en hij zal ze met zich meedragen. 
 5. Stuur hem een sms om hem te herinneren aan iets waar hij naar uit kan kijken.
  Als je tiener er even doorzit, herinner hem dan aan iets leuks dat jullie gepland hebben. Hij heeft dan iets om naar uit te kijken en vergeet heel even zijn problemen. 
 6. Verras hem met een klein cadeautje.
  Verstop een klein cadeautje in zijn brooddoos of rugzak. Wie krijgt nu niet graag cadeautjes? 
 7. Maak een inside joke die enkel jullie snappen. 
  Een zinnetje, een gedeelde herinnering, zelfs gewoon één woord ... Zulke grapjes zorgen voor verbinding met elkaar waar hij én jij energie uit halen. 
 8. Laat het soms even los.
  Je moet niet altijd reageren op het gedrag van tieners. Soms moet je het even loslaten en je tiener wat stoom laten afblazen. Kan ik commentaar geven op het slechte humeur van mijn tiener op maandagochtend? Absoluut. Maar zal dat een verschil maken? Wellicht niet. In dat geval kan je beter zwijgen. 
 9. Geef hem soms een free pass.
  Laat hem voor een keertje thuis. Ja, het leuk zijn dat hij meegaat naar dat verplichte familiefeest, maar ik wil meer dan alleen 'leuk'. Thuis kan hij zijn batterijtjes even opladen en ik zal wel de groetjes doen aan iedereen. 
 10. Vertel hem dat je het zalig vindt om hem iets te zien doen waar hij van houdt.
  Als ik mijn zoon zie tijdens een basketmatch, dan zie ik hoeveel hij daarvan geniet. Het geeft hem energie. Maar door hem te laten weten dat ik zie hoeveel hij ervan houdt kan de kers op de taart zijn. Iedereen heeft wel iets waar hij energie uithaalt, en als ouders kan je dat extra aanmoedigen. 
 11. Geef hem een knuffel of een schoudermassage.
  Waarschuwing: tieners kunnen dit ook irritant vinden, dus misschien eerst eens checken of je een knuffel of massage mag geven. 
 12. Vraag hem of je iets kan doen terwijl hij op school zit.
  Het is al even geleden, maar toch weet je dat de middelbare school niet altijd een makkie is. Merk je dat je tiener het moeilijk heeft? Vraag dan eens of je iets kan doen tijdens de schooluren: een boodschap doen of zoeken naar een verloren voorwerp. Tieners zijn een groot deel van de dag bezig met dingen die alleen zij kunnen doen (denk maar aan huiswerk maken of studeren), dus als je iets kleins kan overnemen kan dat misschien een verschil maken. 
 13. Geef hem een uitweg.
  De 'slechterik' zijn, is niet altijd zo erg. Soms willen tieners nee zeggen tegen iets, maar zijn ze bang de gevoelens van een vriend te kwetsen. Laat je tieners weten dat ze jullie als excuus mogen gebruiken: "ik mag niet van mijn ouders" of "mijn ouders hebben gezegd dat ik die avond iets anders moet doen". Werkt altijd! 
 14. Motiveer hem om goed voor zichzelf te zorgen.
  Vraag wanneer hij voor het laatst iets heeft gegeten, gedronken, iets van lichaamsbeweging heeft gedaan of buiten is gekomen. Tieners hebben het vaak te druk en moeten eraan herinnerd worden om voor zichzelf te zorgen.
 15. Spreek de befaamde woorden uit: "Ik hou van je".
  Niet omdat je niet weet wat je anders moet zeggen, maar omdat alles wat er echt toe doet hiermee begint en eindigt.

Vrij vertaald naar Your Teen For Parents. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes