1712 en BV’s willen geweld bespreekbaar(der) maken
5/07/2022
Door Mamabaas
Hulplijn 1712 bestaat tien jaar. En dat vieren ze met een nieuwe website en een campagne met BV’s die oproepen om geweld bespreekbaar te maken. Want zoals kinderpsychiater Peter Adriaenssen zegt: “Elk kind verdient het om veilig op te groeien.”
1712 is de hulplijn voor wie een vraag heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. De afgelopen tien jaar kreeg de 1712 ongeveer 52 000 oproepen binnen. In 3/4 van de oproepen gaat het over geweld binnen een relatie of het gezin. Bij 1712 kan iedereen anoniem terecht met zijn verhaal of zijn zorgen.
“Het dominante beeld van een romantische relatie of het gezin als veilig en warm nest strookt niet altijd met de realiteit”, zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712, op vrtnws.
Oproep tot praten
Om de tiende verjaardag te vieren heeft 1712 een nieuwe website. Die is gebruiksvriendelijke en legt meer de nadruk op de dienstverlening en het hulpaanbod. Want bijna 4 op de 10 hulpvragen bij 1712 gebeuren vandaag online.
Daarnaast is er een campagne met verschillende bekende Vlamingen gelanceerd. Samen roepen ze iedereen op om te praten over geweld en contact op te nemen met 1712 als je met vragen hierover zit. “Of je nu arm of rijk bent, bekend of onbekend, de kans dat je in de loop van je leven geweld meemaakt, als slachtoffer, omstaander of pleger is erg groot”, aldus Van de Voorde. “Daarom is het zo belangrijk dat de BV’s dit thema zichtbaar en bespreekbaar maken."
Niet overal veilig en warm nest
Lize Feryn, Lotte Vanwezemael, Marc Van Ranst, Hilde Crevits, Wouter Torfs, MEAU, Peter Adriaenssens, Kids with Buns en Senne Misplon zetten in een aantal filmpjes mee hun schouders onder de campagne om geweld bespreekbaar(der) te maken. De meeste onder hen hebben zelf ook in hun professionele of privéleven te maken (gehad) met geweld.
"Het gezin is voor veel kinderen geen veilig en warm nest", vertelt Wouter Torfs, CEO en voorzitter van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in een van de video's. "Veel relaties zijn geen rozengeur en maneschijn." Onder meer kinderpsychiater Peter Adriaenssens roept mensen op om hun verantwoordelijkheid op te nemen bij vermoedens van kindermishandeling.