ongeïnteresseerde tiener en moeder

Wetenschappelijk bewezen: hersenen van tieners registreren stem van moeder minder

22/12/2023

Het is waarschijnlijk een bekend scenario: je vraagt iets aan je tiener, en er komt nauwelijks reactie, waarop jij je afvraagt of je tiener je eigenlijk wel hoort en of die überhaupt dezelfde taal spreekt als jij. Het goeie nieuws: het is niet (alleen) je tiener die tegendraads doet – blijkbaar is het gewoon een biologisch fenomeen. Wetenschappers zijn er namelijk achter gekomen dat er in de adolescentie een neurologische verschuiving plaatsvindt in de reactie van de hersenen op het horen van stemmen. 

Uit een studie, uitgevoerd aan Stanford en onlangs gepubliceerd in The Journal of Neuroscience,  blijkt dat er een neurologische verschuiving plaatsvindt in het tienerbrein. Terwijl baby’s en jonge kinderen specifiek reageren op de stemmen van hun moeders en verzorgers, beginnen de hersenen zich vanaf 13 jaar net te richten op nieuwe stemmen. 

Stem van moeder triggert hersenen van baby's en jonge kinderen 

Uit een eerdere studie was al gebleken dat jonge kinderen de stem van hun moeder met een zeer grote accuraatheid kunnen herkennen. Zelfs foetussen in de baarmoeder kunnen de stem van hun moeder al herkennen. 

Bovendien activeert die specifieke stem niet alleen het gebied in de hersenen dat instaat voor auditieve verwerking, maar ook een aantal gebieden die niet worden getriggerd door het horen van andere, onbekende stemmen. Het gaat dan onder andere over beloning, emotieverwerking, visuele verwerking en netwerken die beslissen welke informatie van belang is. 

Hersenscans van tieners 

In de nieuwe studie werder verder gebouwd op die voorgaande studie en werden gegevens toegevoegd van MRI hersenscans van tieners tussen 13 en 16,5 jaar oud. Wetenschappers maakten geluidsopnames van de moeders van deze tieners die drie nonsens-woorden uitspraken. Het ging om nonsens-worden om uit te sluiten dat dat er reactie zou komen op de betekenis of de emotionele beladenheid van de woorden in kwestie. Twee onbekende vrouwen spraken diezelfde woorden in.

Net zoals tijdens de studie bij de jonge kinderen, konden de tieners de stem van hun moeders correct identificeren in meer dan 97% van de gevallen.  Daarnaast zagen de wetenschappers op de hersenscans dat de verschillende hersengebieden meer werden geactiveerd dan bij jonge kinderen, en dat was het geval bij alle stemmen. De respons van de hersenen nam daarbij toe met de leeftijd.

Neurologische verschuiving 

Maar wat verrassend is: het horen van onbekende stemmen lokte net méér activiteit uit dan de stem van de moeder. Deze shift in reactie vond plaats op een leeftijd tussen 13 en 14 jaar en er was daarbij geen verschil tussen jongens en meisjes. 

De neurologische verschuiving naar nieuwe stemmen hoort gewoon bij een gezonde ontwikkeling. Het lijkt alsof tieners rebelleren door niet naar hun ouders te luisteren, terwijl ze eigenlijk gewoon biologisch geprogrammeerd zijn om meer aandacht te schenken aan stemmen buitenshuis. Dat helpt hen om met de wereld om te gaan en sociaal bedreven te kunnen zijn buiten hun gezin.

Oef, het ligt dus niet aan ons! 

 

Bron: Stanford Medicine News Center