Tienermeisje ligt op bed

4 weetjes over de eerste jaren menstruatie van een meisje

13/03/2024

Newsflash: de eerste 2 tot 5 jaar van de menstruaties moeten de eierstokken van een meisje ‘oefenen’ om hun nieuwe job – het rijpen en vrijgeven van eicellen zodat een eisprong kan plaatsvinden – goed uit te voeren. Dus de kans dat een meisje meteen ‘goed’ ovuleert, is redelijk klein. Haar lichaam is een wonderlijke machine, maar het heeft voor sommige processen tijd nodig om ze te leren uitvoeren zoals de bedoeling is.

Het is dan ook de normaalste zaak van de wereld dat je cyclus niet meteen regelmatig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een paar maanden niet menstrueert, of dat je bloedingen erg hevig zijn. Het hele systeem dat je cyclus regelt, moet nog verder rijpen en dat zorgt dat het begin een beetje met vallen en opstaan verloopt. Maar ook stress, extreem gewichtsverlies of andere spanningen kunnen een invloed hebben op je menstruatie.

Er loopt ook meer en meer onderzoek naar de rol van ‘hormoonverstoorders’ of EDC’s, chemicaliën of chemische stoffen in bijvoorbeeld voeding, zeep of verpakkingen en hoe ze de werking van het hormoonsysteem uit evenwicht kunnen brengen.

4 weetjes over de eerste jaren menstrueren

  1. Het is heel normaal dat je in de eerste jaren dat je je regels krijgt nog geen regelmatige cyclus hebt: dat kan gemakkelijk twee tot vijf jaar duren!
  2. Het komt veel voor dat je nog niet regelmatig of geen eisprong hebt, ook al heb je elke maand een cyclus. In de eerste twee jaren van de menstruatie vindt er slechts bij de helft van de cycli een eisprong plaats, na vijf jaar is dat bij 75 procent, en in de daaropvolgende jaren is dat bij 80 procent.
  3. Wat vaak voorkomt bij tieners, juist omdat ze nog niet regelmatig ovuleren, is dat ze cystes op de eierstokken hebben, omdat de follikels in die eierstokken druk aan het oefenen zijn om eicellen te maken, maar daar dus nog niet altijd in slagen.
  4. Nogal wat meisjes in hun puberteit hebben last van een grote hoeveelheid LH en testosteron (androgenen) in het bloed en kunnen gevoelig zijn voor insulineresistentie. In gewone taal: je hormonen zijn nog niet meteen in evenwicht. Dat kan leiden tot een extra gevoeligheid voor suikerziekte. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel mooi in evenwicht blijft als je iets eet. Ben je daar minder ‘gevoelig’ (insulineresistent) voor, dan slaagt je lichaam daar dus minder goed in en dan kan het zijn dat je na een tijd meer risico loopt om suikerziekte/diabetes te krijgen. Gelukkig kun je al veel doen door gezond te leven, dat wil zeggen: genoeg slapen, zo gezond en gevarieerd mogelijk eten, genoeg water drinken en voldoende bewegen.

Period Talk boekcover

Uit het boek ‘Period Talk’ van Sofie Vanherpe.

Voor iedereen die meer wil weten over dat maandelijks fenomeen!

In Period Talk beantwoordt Sofie Vanherpe alle veel gestelde vragen rond menstruatie. Ze richt zich voornamelijk op jongeren, maar eigenlijk kan iedere vrouw wat bijleren dankzij dit boek!

Alle informatie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt afgewisseld met boeiende en leuke weetjes!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes