tiener en mama

5 dingen die je tegen je tiener kan zeggen voor meer zelfvertrouwen

29/03/2024

De tienerjaren gaan niet altijd gepaard met veel zelfvertrouwen, en dat is wellicht een understatement. Tieners zijn vaak onzeker en hechten veel belang aan hoe ze overkomen of wat anderen van hen denken. Als ouder is het dan niet altijd gemakkelijk om hun zelfvertrouwen op te krikken, maar coach Will heeft wel een paar tips. Hij geeft een aantal dingen mee die je aan je tiener kan zeggen waardoor zijn zelfvertrouwen zal groeien. 

 1. Vergelijk jezelf niet met anderen 
  Een bloem vergelijkt zichzelf toch ook niet met de bloem ernaast? Nee, een bloem bloeit waar die geplant wordt – en jij bent niet anders. Doe je best in de dingen die je in handen hebt, en laat los waar je geen vat op hebt (zoals de meningen van anderen). 
 2. Je mag zelf invullen wat “succes” betekent 
  Jouw versie daarvan hoeft niet te zijn wat de maatschappij voorschrijft. Er is niets mis met veel geld verdienen of in een mooie auto rijden, maar wie je bent is veel belangrijker dan wat je hebt. 
 3. Actie ondernemen geneest je van je angsten 
  Het is gemakkelijker om met meer zelfvertrouwen te gaan denken door eerst actie te ondernemen dan om met meer zelfvertrouwen te handelen door eerst te denken. Niets is zo waardevol als actie ondernemen ondanks je schrik. 
 4. Zelfvertrouwen betekent niet dat je de “beste” bent in iets, het betekent dat je geen schrik hebt om “slecht” te zijn in iets 
  Echt zelfvertrouwen betekent dat je op goede voet staat met je angsten. Als je angst durft te voelen, toch actie durft te ondernemen en beseft dat je zelfwaarde niet zal beïnvloed worden door het resultaat, ongeacht of dat goed of slecht is, dan heb je vertrouwen in jezelf. 
 5. Wat je aandacht geeft, groeit 
  Je krijgt waar je je op focust. Bekijk het zo: waar je gedachten zijn, stroomt er energie. Gedachten leiden tot actie en die leiden tot resultaten. Leer jezelf om op een positieve manier tegen jezelf te praten en pluk daar de vruchten van. 

 

Bron: Coaching with will

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes