tiener mama zetel

5 dingen om in het achterhoofd te houden bij het opvoeden van tieners

19/04/2024

Tieners opvoeden is niet altijd gemakkelijk en er komen vaal heel wat twijfels en onzekerheden bij kijken. Coach Will zet 5 waarheden op een rijtje over het opvoeden van tieners. Goed om in het achterhoofd te houden! 

  1. Je tiener zit op een emotionele rollercoaster. Het is niet jouw job als ouder om hem van die rollercoaster te halen, maar wel om zijn hand vast te houden terwijl hij erop zit. En om te zeggen: “Ik heb ook niet alle antwoorden, maar ik zit in jouw team bij alle ups én downs.” 
  2.  Wellicht heeft je tiener er geen nood aan om nog maar eens de les te worden gelezen. Waar hij wel nood aan heeft, is jouw onverdeelde aanwezigheid, empathie, onvoorwaardelijke liefde en steun. En niet te vergeten: het gevoel dat je hem wil begeleiden in het leven, niet dat je het leven voor hem wil leiden.
  3. Je tiener heeft iemand nodig om naar op te kijken en zich aan te spiegelen. Veel influencers en celebs geven geen goed voorbeeld over een positief en vervullend leven. Voor hen draait alles rond geld, auto’s en pleziertjes op korte termijn. Geef het goede voorbeeld aan je kind én wees een mentor. Je kan wel zaadjes planten, maar een goede mentor helpt die zaadjes tot bloei te laten komen. 
  4. Het brein van je tiener is nog onder constructie. De prefrontale cortex is één van de laatste delen van het brein dat volwassen wordt. Dat deel is verantwoordelijk voor plannen, prioriteiten stellen, organiseren en logische beslissingen nemen. Probeer je tiener te begrijpen en wees mild. Hij doet zijn best met wat hij weet … net zoals jij! 
  5. Jouw constante nood om de problemen van je kind te “fixen” komt voort uit het geloof dat je hem op die manier heel wat lijden zal besparen. In de praktijk zorgt het er echter voor dat je hem belangrijke lessen ontneemt. Laat hem maar op zijn bek gaan en terug recht krabbelen, daar leert hij van en dat brengt hem verder in het leven.  

 

Bron: Coach Will 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes