mama en tiener

5 fouten die elke ouder van tieners maakt (en hoe je ze kunt vermijden)

15/09/2023

Je kind is geen klein kind meer. Hij is een tiener, of een puber - en het is tijd om je opvoedingsvaardigheden aan te passen om hem te kunnen bijhouden. Ja, hij is nu waarschijnlijk humeuriger dan toen hij jonger was. En je moet aan nieuwe dingen denken, zoals een uur waarop hij thuis moeten zijn, stiekeme afspraakjes en nieuwe vrienden die je wenkbrauwen doen fronsen. Geen twijfel mogelijk: Je tiener zal je grenzen en je geduld op de proef stellen. Maar het is nog steeds je kind. En al zal hij het niet toegeven, hij heeft je nog steeds nodig! De truc is om te weten te komen welke inspanningen de moeite waard zijn, en welke averechts werken.

Fout 1: het ergste verwachten

Tieners hebben (vaak onterecht) een slechte naam, zegt Richard Lerner, directeur van het Institute for Applied Research in Youth Development aan de Tufts University. Veel ouders zien het opvoeden van tieners als een beproeving. Ze denken dat ze enkel maar hulpeloos kunnen toekijken hoe hun lieve kinderen veranderen in onvoorspelbare monsters. Maar dat stelt jou - en je tiener - voor een aantal ongelukkige, onbevredigende jaren samen. "De boodschap die we tieners meegeven is dat ze alleen 'goed' zijn als ze geen 'slechte' dingen doen, zoals drugs gebruiken, omgaan met de verkeerde mensen of seks hebben", zegt Lerner.

Negatieve verwachtingen kunnen echter juist het gedrag bevorderen waar je het meest bang voor bent. Een onderzoek van de Wake Forest University toonde aan dat tieners van wie de ouders verwachtten dat ze risicogedrag zouden vertonen, een jaar later net meer van dit gedrag vertoonden.

Lerners advies: Laat zien dat je interesse hebt in de bezigheden en hobby's van je kind, zelfs als je ze niet begrijpt. Probeer een nieuwe manier van communiceren uit, zoek opnieuw contact met het kind van wie je houdt, en sta open om iets nieuws te leren kennen.

Fout 2: te veel boeken lezen over ouderschap

In plaats van op hun instinct te vertrouwen, gaan veel ouders advies halen bij externe deskundigen over de opvoeding van tieners. "Ouders kunnen in de knoop geraken als ze proberen het advies op te volgen dat ze in boeken lezen," zegt Robert Evans, auteur van Family Matters: How Schools Can Cope with the Crisis in Child Rearing.

Het is natuurlijk niet zo dat opvoedingsboeken slecht zijn. "Maar boeken worden een probleem wanneer ouders ze gebruiken om hun eigen aangeboren vaardigheden te vervangen," zegt Evans. "Als de aanbevelingen en hun persoonlijke stijl niet bij elkaar passen, worden ouders angstiger en minder zelfverzekerd met hun eigen kinderen."

Gebruik boeken om verwarrend gedrag in perspectief te zien. Leg daarna het boek weg en vertrouw erop dat je hebt geleerd wat je moest leren. Maak duidelijk wat het belangrijkste is voor jou en je gezin.

Fout 3: Te veel focussen op de kleine dingen

Misschien vind je het kapsel of de kledingkeuze van je dochter niet leuk. Of misschien heeft je zoon niet de rol gekregen in het toneelstuk die hij verdient. Maar kijk naar het groter geheel voor je ingrijpt. Als iets je kind niet in gevaar brengt, geef hem dan de ruimte om beslissingen te nemen die bij zijn leeftijd passen en om te leren van de gevolgen van zijn keuzes.

"Veel ouders willen niet dat opgroeien gepaard gaat met pijn, teleurstelling of mislukking," zegt Evans. Maar door je kind te beschermen tegen de realiteit van het leven, ontneem je het waardevolle leermomenten voordat hij of zij op eigen benen kan staan. Natuurlijk zul je er nog steeds zijn om te helpen of te troosten - je bent nog steeds de ouder. Maar daag jezelf uit om een stapje terug te doen. Je kind laten weten dat je er bent voor haar of hem, is vaak voldoende. 

Fout 4: De grote dingen negeren

Als je vermoedt dat je kind alcohol of drugs gebruikt, kijk dan niet de andere kant op. Zelfs als het "maar" alcohol of marihuana is - of zelfs als het je doet denken aan je eigen jeugd - moet je nu actie ondernemen, voordat het een groter probleem wordt.

"De jaren waarin kinderen tussen de 13 en 18 jaar oud zijn, zijn essentieel om als ouder betrokken te blijven bij de opvoeding," vertelt Amelia M. Arria, PhD, directeur van het University of Maryland's Center on Young Adult Health and Development. Ouders beschouwen tienerdrinken misschien als een overgangsritueel omdat ze zelf dronken toen ze die leeftijd hadden. "Maar er staat soms meer op het spel," zegt Arria.

Let op plotse veranderingen in het gedrag, uiterlijk, schoolprestaties en vrienden van je tiener. En vergeet niet dat het niet alleen illegale drugs zijn die nu worden misbruikt - ook voorgeschreven medicijnen en zelfs hoestmedicijnen en huishoudelijke producten zijn populair als genotsmiddel (denk maar aan lachgas!). 

Als je lege verpakkingen van bepaalde medicijnen in de prullenbak of rugzak van je kind vindt, als er flesjes medicijnen uit de kast verdwijnen of als je onbekende pillen, pijpen of lucifers vindt, kan het zijn dat je kind drugs gebruikt. Neem deze signalen serieus en kom in actie. 

Fout 5: Te veel of te weinig discipline

Sommige ouders voelen dat ze geen controle meer hebben over het gedrag van hun tieners en treden (te) hard op als hun kind een misstap begaat. Anderen vermijden elk conflict uit angst dat hun tiener hen zal wegduwen.

Je hoeft geen van beide te doen. Het gaat erom een evenwicht te vinden tussen gehoorzaamheid en vrijheid.

Treed je erg streng op, dan kun je je tiener misschien in het gareel krijgen - maar tegen welke prijs? Tieners die in een strikte omgeving opgroeien missen de kans om probleemoplossende of leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen - omdat jij de beslissingen voor hen neemt.

Maar te weinig discipline helpt ook niet. Tieners hebben een duidelijke structuur en regels nodig als ze de buitenwereld beginnen te verkennen.

"Het is aan jou als ouder om de kernwaarden van je gezin te bepalen en deze uit te dragen in je woorden en daden. Dat helpt tieners het meest om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om zich op de juiste manier te gedragen," zegt Lerner.

Vergeet niet dat je invloed groter is dan je denkt. De meeste tieners zeggen dat ze meer tijd met hun ouders willen doorbrengen. Blijf tijd vrijmaken voor je kind tijdens de tienerjaren. Het is niet altijd direct merkbaar, maar zo zorg je voor een goede basis waar ze altijd naar terug kunnen keren.

 

Bron: Grow by WebMD