mama en tienerdochter

5 manieren om bewust te genieten van de (schaarse) tijd samen met je tiener

13/01/2023

Wanneer je tiener opgroeit, begint hij zich steeds meer te focussen op zijn eigen sociale leven en zijn eigen interesses. Gezinstijd wordt steeds schaarser. Het laat je beseffen dat de jaren voorbij vliegen en je kuiken niet eeuwig onder je vleugels zal blijven – en gelukkig maar, want het is alleen maar gezond dat hij zijn eigen weg zoekt. Diep vanbinnen weet je wel dat dat normaal is, maar dat betekent daarom niet dat het altijd gemakkelijk te aanvaarden is. En natuurlijk wil je nog zo veel mogelijk genieten van die beperkte tijd samen. Dus hoe doe je dat optimaal?

Het is gemakkelijk om je te verliezen in de dagelijkse rush, schema’s en schermen. Mindfulness kan daarom helpen om echt in het moment te zijn en echt aanwezig te zijn.

Een paar tips om bewust om te gaan met jullie tijd samen:

  1. Neem de tijd om te observeren. Een manier om meer ‘in het moment’ te zijn, is om heel bewust je kind te observeren. Bekijk wat hem aan het lachen maakt en hoe die glimlach zich over zijn gezicht verspreidt, luister naar hoe die lach klinkt, voel hoe die knuffel aanvoelt.
  2. Focus je op één iets tegelijk. Spendeer tijd samen zonder dat je daarbij aan het multitasken bent. Door maar één iets te doen en je op elkaar te focussen, kan je echt connecteren met elkaar. Soms kan gewoon dat ene doen en de rest laten voor wat het is de sleutel zijn.
  3. Benader situaties of conflicten vanuit nieuwsgierigheid. Het uitgangspunt van mindfulness is zonder oordeel in het leven te staan. Als je merkt dat je in een situatie terechtkomt die voor onrust kan zorgen, haal dan diep adem en probeer die met een nieuwsgierige houding te benaderen.
  4. Wees aanwezig voor je kind wanneer je kan. Neem de tijd om er even gewoon te zijn, zorg voor ruimte als het even moeilijk gaat en hij er niet echt over wil praten. Zorg dat je er bent om getuige te zijn van zelfs de kleinste overwinningen; de magie zit in je aanwezigheid en het vieren van die kleine momenten. 
  5. Verleg het perspectief. Probeer het positieve te zien in uitdagingen. Je kan gefrustreerd en geërgerd in de auto zitten omdat je in de file staat – of je kan profiteren van die extra tijd samen door te babbelen of samen luidkeels mee te zingen met de radio. Het is verleidelijk om op zoek te gaan naar de grootse wauw-momenten, maar je kan ook heel wat plezier halen uit die kleine momentjes in het leven. 

Kinderen groeien op en verlaten het nest. Dat is de logische gang van zaken. Maar als je de tijd neemt om bewust te genieten wanneer je ze nog onder je vleugels hebt, zorg je ervoor dat er meer ruimte is om hen vol trots te zien uitvliegen. 

 

Bron: Moms of tweens and teens   
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes