slapende tiener

5 redenen waarom het niet zo erg is dat tieners uitslapen

10/07/2023

Ouders vinden het vaak vervelend dat hun kinderen tot na de middag in bed liggen. Scary Mommy plaatste een artikel waarin een moeder beschrijft hoe geweldig ze het vindt dat haar kinderen uitslapen tot de middag. Ontdek hier waarom…

Ze zijn nog steeds productief

Dat je tiener uitslaapt, wil niet meteen zeggen dat hij lui is. Mijn kinderen doen nog steeds klusjes, zorgen voor zichzelf en helpen me soms in het huishouden. Dit verloopt allemaal een pak vlotter als ik ze laat uitslapen. Ze doen het gewoonweg later op de dag en eigenlijk maakt me dat niet uit. Zolang alles maar gedaan wordt. 


Vroeger was ik de moeder die 's morgens rond 9 uur op de deur bonkte. “Opstaan!”. Ik dacht dat uitslapen betekende dat ze de hele dag niets zouden doen. Maar ik zat fout, dus nu laat ik ze slapen. 

Ze hebben een vakantiejob

Mijn kinderen werken hard in de zomer, maar ze hoeven pas laat in de middag op hun werk te verschijnen. Als ze de helft van hun vrije tijd dus willen uitslapen, is dat hun zaak. Overslapen ze zich en zijn ze te laat op het werk? Dan dragen ze zelf de gevolgen. Tieners zijn oud genoeg om zelf een wekker te zetten. Als moeder ga ik ze niet elke ochtend op een bepaald tijdstip wekken. 

Mijn werk is al gedaan voor ze wakker worden

Een ochtend zonder tieners is lang nog niet zo slecht. Niet alleen kan ik rustig ontwaken, ik ben ook veel productiever omdat ik niet gestoord word. Begrijp me niet verkeerd, mijn tieners zijn zelfvoorzienend en maken hun eigen eten en zo. Maar als ze beneden zijn, dan wil met ze praten. Vragen of ze goed hebben geslapen, of ze klaar zijn voor hun werkdag, enzovoort. 


Verder maken ze een hoop lawaai en mijn werk vereist nu eenmaal dat ik me concentreer. Geen topcombinatie dus. Probeer het maar eens, je concentreren terwijl iemand granola staat op te smikkelen, met de koelkastdeur open staat en je vraagt waar zijn lievelingsbroek is en waarom de mosterd op is.


Het is ook heerlijk om te werken in een (half) opgeruimde ruimte zonder dat die meteen terug smerig wordt. Niemand laat zijn schoenen ergens willekeurig staan zodat ik erover kan struikelen, er wordt geen melk op het aanrecht gemorst, enzovoort. Zonder al deze rommel kan ik productiever aan de slag gaan. 


Tegen de tijd dat ze uit bed rollen en samenhangend genoeg zijn om te praten, heb ik alle moeilijke dingen gedaan en is het makkelijker om tijd met ze door te brengen, wat ik heerlijk vind.

Ze zijn pas later op de avond moe

Terwijl ik mijn ogen niet open kan houden na 21.00 uur, zijn mijn kinderen nog steeds volop bezig. Rond deze tijd trekken ze zich vaak terug op hun kamer. Ze kijken dan naar een serie, FaceTimen met vrienden, spelen een videogame … Pas daarna zullen ze in slaap vallen. Heb ik vroeger geprobeerd ze te dwingen eerder naar bed te gaan? Ja. Heeft dit gewerkt? Nee! 

Ik sliep vroeger ook uit

Ik was niet altijd de vroege vogel die ik nu ben. Nee, ooit lang geleden was ik ook een tiener en sliep ik vaak uit tot de middag. Mijn ouders waren aan het werk, dus niemand die me wakker maakte. Wat een luxe! 


Zoals ik het zie, komt er heel snel een einde aan de tijd dat tieners kunnen uitslapen. Ze zijn nu nog jong en moeten van deze tijd genieten. Als volwassene heb je veel meer verantwoordelijkheden en kan je het vaak niet permitteren om zo lang in bed te liggen. Nu gaat dat wel nog en weet dat uitslapen niet betekent dat je kinderen lui zijn. 


Mijn kinderen zijn veel productiever als ik ze zelf laat opstaan (veel later op de dag) en ik ook. Het is een win-win situatie voor iedereen.