tienermeisje met schoolboeken

8 criteria voor het kiezen van een middelbare school

15/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

De middelbare school begint eigenlijk al in de basisschool. Want leerlingen uit de laatste jaren van de lagere school beginnen al eens na te denken: op welke school zal ik volgend jaar of over 2 jaar zitten? Het inschrijven voor het secundair onderwijs start met een voorbereiding in het vijfde/zesde leerjaar. Maar hoe maak je de (juiste) keuze?

Plots is het zover: je kindje wordt een tiener en voor je het weet ga je samen met hem of haar op zoek naar een goede middelbare school. Wanneer je vanaf januari de opendeurdagen gaat bezoeken, is het goed om op een aantal punten te letten.

Enkele criteria voor een goede schoolkeuze

  1. De aansluiting op het basisschooladvies. En of er sprak is van loting of vrije inschrijving.
  2. Het schooltype en schoolklimaat. Wordt er lesgegeven vanuit een bepaalde overtuiging of stroming? Waar onderscheidt de school zich in (bijvoorbeeld sport, creativiteit of de cognitieve leerprestaties)? Is het klimaat vrij, vriendelijk, rommelig, streng, ordelijk...? Sluit dat aan bij jullie opvattingen over onderwijs en opvoeding?
  3. Schoolorganisatie. Bijvoorbeeld klasgrootte, aantal leraren en hun bevoegdheden, huiswerkbegeleiding, remedial teaching.
  4. Financiën. Wat is de ouderbijdrage? Hoe ziet de financiële situatie van de school eruit?
  5. Geografische ligging. Is de school met de fiets of het openbaar vervoer bereikbaar? Hoe is de verkeerssituatie naar en rondom de school?
  6. Vriendjes van de basisschool. Wat weet je van de scholen via familie en vrienden? Gaan er ook vriendjes naar dezelfde school?
  7. De aard van je kind. Hoe passen bovenstaande punten bij de aard van je kind? Rustig of beweeglijk, zelfstandig of afhankelijk, snel afgeleid of geconcentreerd et cetera.
  8. Motivatie van je kind. Wat vindt je kind zelf belangrijk? Is hij bezig met het maken van een keuze? Zoekt je kind actief naar informatie over de scholen?

 

Je kan ook kijken of de school een goed inspectierapport heeft en informatie verzamelen op www.ond.vlaanderen.be.

 

Zorgbeleid

Heeft je kind extra zorg en aandacht nodig heeft op school, bijvoorbeeld door dyslexie of ADHD, dan is het natuurlijk heel erg belangrijk om te weten wat het zorgbeleid van de toekomstige school is. Vraag ernaar in een gesprek met de school.

Wie is bij hen de specialist? Welke begeleiding kunnen ze bieden? Hoe word jij als ouder op de hoogte gehouden? Vraag ook eens aan ouders van wie de kinderen al op deze school zitten hoe ze dat ervaren. Als je een diagnose hebt, kan dat recht geven op extra begeleiding en eventueel specifieke methoden.

 

Uit het boek ‘Minipubers. Survivalgids voor ouders van kinderen tussen 6 en 12’ van Krista Okma.