no is no

8 zaken die tieners moeten weten over seksueel consent

17/11/2023

Tieners leren meer over consent door erover te praten. Niet enkel weten ze dan wat niet oké is, ze weten ook dat het oké is om hun grenzen aan te geven en hoe ze dat kunnen doen. Toch bleek uit een studie dat het overgrote deel van de ouders niet met hun tieners praten over seksueel consent. Sterker nog: sommige ouders praten er bewust niet over uit angst dat hun kinderen die gesprekken zullen zien als goedkeuring om seks te hebben. Een gemiste kans ... Dit zijn 8 dingen die tieners zouden MOETEN weten over consent. 

1. Niet iedereen spreekt dezelfde taal

Seksueel consent moet altijd duidelijk zijn. Je moet met zekerheid weten dat de ander instemt en je toestemming krijgt. Let op: niet iedereen communiceert op dezelfde manier. Sommige mensen voelen zich op hun gemak als ze direct en openhartig zijn, terwijl anderen meer indirect, terughoudend of zelfs timide zijn. Voor sommigen kan "nee" zeggen ongemakkelijk aanvoelen, wat hen ertoe kan aanzetten iets te doen waar ze niet klaar voor zijn.


Als je dngen hoort als "Ik weet het niet zeker," "Ik denk niet dat we dit moeten doen," "Ik weet niet of ik er klaar voor ben," of "Dit is misschien niet het juiste moment," dan zou dat altijd een teken moeten zijn om te stoppen. Als je er niet helemaal zeker van bent dat de persoon bij wie je bent 100% vrijwillige toestemming geeft, STOP dan.

2. ‘Nee’ kan ook non-verbaal worden uitgesproken

Non-verbale communicatie is net zo duidelijk als het gesproken woord. Als je bij iemand bent die zich wat afzijdig lijkt te houden, die angstig of bezorgd lijkt, niet lijkt te genieten van je aanrakingen of avances, oogcontact vermijdt of op een andere manier "gesloten" lijkt, dan spreken deze acties voor zich en het is jouw verantwoordelijkheid om daar naar te luisteren.

Om te voorkomen dat je iemand onbedoeld onder druk zet om iets te doen wat hij of zij niet wil doen, moet je eerlijk met hem of haar communiceren. Vraag bijvoorbeeld: "Vind je dit goed?" "Voel je je hierdoor ongemakkelijk?" "Vind je het goed als we verder gaan?". Zo zitten jullie allebei op dezelfde golflengte. 

3. 'Ja’ kan ELK MOMENT teruggenomen worden

"Nee is nee!"

Kinderen hebben dit waarschijnlijk wel al vaker gehoord en weten wat het betekent. Maar begrijpen ze ook dat een 'ja' op elk moment kan worden teruggenomen?

Het maakt niet uit of je een relatie met de ander hebt, of hij of zij al tientallen keren ja heeft gezegd, of hij of zij twee uur geleden ja heeft gezegd of zelfs maar vijf minuten geleden. Als hij of zij van gedachten verandert, ongeacht hoe ver je bent, moet je dat aanvaarden en de wensen van de ander respecteren door te stoppen. Met andere woorden: 'nee' betekent 'nee' en 'ja' kan op elk moment veranderen in 'nee'.

4. Sexy kleren, flirten of aanraken zijn geen uitnodiging tot meer

Het is niet omdat een meisje op een feestje binnenwandelt met een laag uitgesneden bloesje en een kort rokje, dat ze op seks uit is. Ja, ze heeft misschien een paar drankjes (te veel) op, is een beetje losser en heeft de hele avond met je geflirt, maar dat betekent niet dat je daarom automatisch recht hebt op seks of andere seksuele acties. 

Hetzelfde geldt voor jongens. Als een jongen er 'hot' uitziet, sexy kleren aan heeft en met je flirt, betekent dat niet dat hij op zoek is naar seks. Tip: ga er nooit zomaar vanuit. (Het is ook belangrijk op te merken dat, als je niet geïnteresseerd bent in seks, je beter niet de boodschap naar anderen stuurt dat je het wel bent, of dat nu verbaal is of non-verbaal).

5. Alcohol en drugs veranderen de perceptie

Er is niets wat seksueel consent meer in het gedrang brengt dan alcohol en drugs.

 

Als je bij iemand bent die onder invloed is van alcohol of drugs, kan het zijn dat hij of zij niet in staat is toestemming te geven - vooral als hij/zij dronken, lichamelijk hulpeloos of bewusteloos is of niet in staat is de onwil kenbaar te maken.

 

Betekent dit dat seks altijd onvrijwillig is als beide partijen hebben gedronken? Kort antwoord: nee. Maar als er alcohol of drugs in het spel zijn, is de communicatie vaak verstoord, waardoor het veel moeilijker is om de situatie juist in te schatten. Het is dus voor beide partijen van cruciaal belang om zeer voorzichtig te zijn met seksuele activiteiten – vooral als je de andere persoon niet goed kent.


Ben je niet zeker of de andere persoon nuchter genoeg is om echt toestemming te geven? Speel dan op veilig. Liever dat dan later verantwoordelijk gesteld te worden voor een daad van seksueel wangedrag of aanranding. (Tip: waarschuw je kinderen ook voor eventuele gerechtelijke gevolgen!) 
 

6. Alleen omdat een jongen opgewonden is, wil dat nog niet zeggen dat hij seks wil hebben

Jongeren moeten begrijpen dat het feit dat een jongen opgewonden is, niet automatisch betekent dat hij geïnteresseerd is in seks. ("Het is een jongen en jongens zijn altijd in de stemming, toch?" Mis!) Ja, zijn lichaam reageert misschien op de avances, maar dat mag nooit verward worden met wat hij verbaal of non-verbaal zegt.

Jongens staan onder druk om hun mannelijkheid te definiëren en ze zijn vaak bang dat "nee" zeggen tegen een meisje hun reputatie of gevoel van eigenwaarde kan beïnvloeden. In plaats van toe te geven aan die druk, kun je hem beter wapenen met een paar mogelijke zachte tegenreacties voor wanneer hij zich onder druk gezet voelt. "Ik vind je geweldig, maar laten we wachten voordat we dit doen," of "Ik ben niet geïnteresseerd om dit nu te doen, laten we elkaar beter leren kennen."

7. Nee zeggen is niet awkward

De meeste tieners die seks hebben voor ze er klaar voor zijn, doen dat omdat ze zich onder druk gezet voelden. Het vriendje of vriendinnetje kan hen onder druk zetten, maar ook de verwachtingen van de maatschappij, druk van leeftijdgenoten, enz.
Important to know: je bent niet de enige als je ervoor kiest om nog geen seks te hebben.

Niet iedereen heeft seks. Uit een opiniepeiling van de New York Times blijkt zelfs dat meer dan 41% van de hogeschoolstudenten maagd is. Met andere woorden, het is oké om nee te zeggen. Als je wilt wachten met seks tot het huwelijk, blijf dan bij je overtuigingen. Als je wilt wachten tot je verliefd bent en een langdurige relatie hebt voordat je seks hebt, wacht dan tot het zover is. 

Laat je partner je niet onder druk zetten. Wees duidelijk en direct. Vertel hem of haar wat je wel en niet bereid bent te doen. Dingen zeggen als, "Ik ben niet geïnteresseerd in seks," "Ik heb ervoor gekozen om te wachten met seks tot ik een relatie heb," of "Ik ben nog niet klaar voor seks" kan dingen makkelijker maken. Maar onthoud, je hoeft jezelf niet te verantwoorden. "NEE" is prima. Je bent niemand een lange uitleg verschuldigd.

8. Noch jongens noch meisjes bezitten het lichaam van een andere persoon

Als je bedenkt dat 61% van de jonge meisjes zich onder druk gezet voelt om seks te hebben met hun liefje, is de kans groot dat de meeste meisjes op een bepaald moment in hun relatie(s) te maken krijgen met enige vorm van druk. Je denkt misschien: "iedereen doet het", maar dat is niet waar.

 

Hoewel de gemiddelde leeftijd waarop jongeren de eerste keer seks hebben op 17 jaar ligt, wachten velen langer. Daar is niets mis mee. Als iemand om je geeft, dan zal die je beslissing respecteren.

 

Laat je niet onder druk zetten, dwingen of manipuleren om seks te hebben. En zet nooit iemand anders onder druk, dwing of manipuleer hem of haar niet om seks te hebben. Respecteer je eigen en andermans grenzen en overtuigingen, en wees altijd voorzichtig als er alcohol of drugs in het spel zijn.


Praat als ouder met je tieners over de regels van consent en zorg dat ze zich bewust zijn van bovenstaande zaken. Begin al vroeg met dergelijke gesprekken, en voer ze regelmatig en opgenhartig. Zo is je tiener zich bewust van het belang van consent en heeft hij of zij oog voor verbale én non-verbale signalen. 

Vrij vertaald naar Raising Teens Today