tienermeisje relaxeert

Adem in, adem uit: weg met examenstress

4/06/2023

Juni. Dat wil zeggen: examens … en stress. Bij je tiener die moet blokken en al die vragen moet beantwoorden. Maar vaak ook bij mama en papa die de studerend tiener bij staan en gemotiveerd proberen te houden. Hoe pak je die stress aan? Door te ademen.

Acute stress

Stress rond de examens is een vorm van acute stress. Die is van korte duur – normaal toch.

Meestal is acute stress de meest voorkomende vorm van stress. Ze ontstaat vaak wanneer bepaalde opdrachten of gebeurtenissen je onder druk zetten.

Heb je je taak afgewerkt of is het gevaar ontweken of verdwenen, dan schiet je parasympatische zenuwstelsel weer in actie. Dat zorgt voor ontspanning, en helpt je a en geest weer normaal en rustig te functioneren.

Acute stress veroorzaakt niet dezelfde schade aan ons welzijn als stress op lange termijn. Al veroorzaakt het misschien wel maag- en hoofdpijn of gespannenheid.

Blijven ademen

Ademhalingsoefeningen helpen om het parasympatische systeem te activeren. Dat regelt onze rusttoestand. Ademhalingstechnieken zijn een makkelijke manier om stress omlaag te halen. En het goede eraan is: je hebt er niets voor nodig en je beoefent ze waar je bent en wanneer je er behoefte of nood aan hebt. Ideaal dus om examenzenuwen te tackelen.

Oefening: Nadi Shodhana

Een goede ademhalingsoefening om elke dag te doen is de kalmerende ‘afwisselende neusgatademhaling’. Een eeuwenoude techniek die zijn doel heeft bewezen. Ze kalmeert je zenuwstelsel en brengt je lichaam en geest weer in balans.

Zo doe je het:

Ga in een comfortabele houding zitten, eventueel met gesloten ogen en een rechte maar ontspannen rug.

Plaats je linkerhand op je linkerbovenbeen of op je buik. Til vervolgens je rechterhand op naar je neus. Adem volledig uit en gebruik dan je rechterduim om je rechterneusgat te sluiten, zonder hard te duwen.

Adem in door je linkerneusgat en sluit dan het linkerneusgat met je rechterringvinger. Je wijs- en middelvinger plooi je naar binnen of plaats je tegen je voorhoofd. Je schouders houd je ontspannen.

Open het rechterneusgat en adem uit via die kant. Adem in vervolgens in door het rechterneusgat en sluit het dan met je duim. Open het linkerneusgat en adem uit via de linkerkant.

Dat is 1 cyclus. Herhaal die ademhalingsoefening tot wanneer je tot rust bent gekomen. Je rond de oefening altijd af door te eindigen met uitademen aan de linkerkant.

Tip: deze ademhalingsoefening is ook een techniek die je kan gebruiken als je moeilijk in slaap valt (omdat je bijvoorbeeld piekert).

 

Uit het boek ‘Zenparents’ van Ine Maes.

Zenparents

Meer lezen?

Met Zenparents bezorgt Ine Maes je een praktisch handboek voor drukbezette ouders.

Ze geeft je concrete handvaten om elke dag, ook al is het maar 5 minuten, een momentje voor jezelf in te plannen. Door concrete self-care tips, introspectie, meditatie en yogasenquences leer je rustmomentjes in te plannen in het vaak hectische leven als ouder.

Klik hier voor meer info.