tienermeisje steelt geld uit portefeuille

Als tieners stelen: tips om ermee om te gaan

20/03/2024

Ik geef het toe: toen ik 11 jaar was, heb ik samen met mijn nicht een paar snoepjes gestolen uit een winkeltje op de zeedijk. En ja, ook een stel oorbelletjes van (vandaag omgerekend) amper €3 verdween ooit in mijn broekzak. Met andere woorden: zowat elke jonge tiener steelt weleens iets.

Ze kunnen thuis snoep of geld pakken. Het speelgoed van een ander stelen. Of iets stelen in de winkel: een snoepje, haarspeldjes, een markeerstift.

Enerzijds snappen ze op deze leeftijd steeds beter dat stelen niet hoort. Maar er gaan ook andere belangen meespelen. Nu leeftijdsgenootjes belangrijker worden, kunnen ze bijvoorbeeld stelen om erbij te horen of omdat ze jaloers zijn op een ander.

Het kan ook zijn dat je tiener het spannend vindt om de grenzen te verkennen, of het stelen gebruikt als een manier om jouw aandacht te trekken. Wat de reden ook is: het is belangrijk dat je kind leert dat stelen niet mag en waarom.

Tips om stelen bij pubers aan te pakken

TIP 1: Vraag niet naar de bekende weg

Als alle pijlen in de richting van je kind wijzen – bijvoorbeeld omdat het ineens een dure game heeft gekocht, terwijl het geen eigen geld heeft en er diezelfde dag ineens 50 euro uit je portemonnee is verdwenen – is het niet zinvol om te vragen of hij of zij het wel of niet gedaan heeft.

Dat werkt liegen alleen maar in de hand, omdat je kind bang is voor straf of jou niet wil teleurstellen. Begin het gesprek met zeggen dat je ervan uitgaat dat je tiener het gedaan heeft.

TIP 2: Wat is de reden?

Daarna kan je het hebben over de reden waarom je kind het gedaan heeft. Wil het erbij horen? Is hij of zij misschien onder druk gezet? Met wie gaat je kind op dit moment eigenlijk het meest om? Is je kind jaloers? Is het een roep om aandacht? Speelt er iets anders?

Het is belangrijk om daar rustig, open en eerlijk over te praten. Maar wat de reden ook is: stelen is en blijft onacceptabel. Het is dus goed om er wel consequenties aan te verbinden. Ook als het gaat om iets kleins of een onbenullig bedrag!

  • Zeg dat stelen geen goede manier is om het op te lossen.
  • Leg uit waarom stelen niet mag.
  • Wijs op de gevolgen voor een ander.
  • Vraag hoe je kind het zou vinden als er iets van hem of haar zou worden gestolen.

TIP 3: Logische consequenties

Probeer een consequentie te zoeken die past bij wat je tiener gedaan heeft. Heeft je kind thuis snoep gepakt, laat het dan nieuwe snoepjes kopen van zijn eigen zakgeld. Heeft je kind geld van jou gestolen, dan kun je het laten terugverdienen met het doen van klusjes. Als je de klusjes samen doet, is het meteen een goed moment om wat positieve aandacht te geven.

Als je kind iets heeft gestolen in de winkel, kan je overwegen om het – onder jouw begeleiding – terug te laten brengen. Bedenk wel dat je kind dan ook uitgenodigd kan worden op het politiebureau en het voorval mogelijk kan worden geregistreerd. 

Vaak is het vooral de consequentie die een stelende tiener zich zal herinneren. En ook zal weerhouden om opnieuw iets te stelen.

TIP 4: En dan weer verder…

Als het om een incident gaat, is het belangrijk om je kind opnieuw je vertrouwen te geven. Je hebt het erover gehad, je tiener heeft de consequenties ervaren en moet nu dus ook een eerlijke nieuwe kans krijgen.

Als je achterdochtig blijft, loop je zelfs de kans dat je kind juist nog een keer steelt (waarom zou ik mijn best doen, als jij me toch niet gelooft?).

TIP 5: Gebeurt het vaker? Vraag hulp!

Als het om meer dan één incident gaat, kan het goed zijn om professionele hulp te vragen. Het stelen kan dan namelijk ook een teken zijn dat je kind niet goed in zijn vel zit en er dus meer aan de hand is.

 

Uit het boek ‘Minipubers. Survivalgids voor ouders van kinderen tussen 6 en 12’ van Krista Okma.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes