tieners wandelen

Red alert: Wat als je puber pest?

27/12/2023

Tieners hebben over het algemeen nogal wat haar op hun tanden. Soms ontaardt dat in jammerlijk pestgedrag. Kinderen die pesten doen dat doorgaans niet voor de ogen van hun ouders. Een leerkracht, een andere instantie, een andere tiener, een moed of vader van een andere jongere is meestal beter op de hoogte en kaart dit met jou aan. Hoe ga je hier het best mee om? 

  • Dit is uiteraard geen leuk nieuws, dus kom zelf eerst even op adem, zodat je rustig kunt blijven in het gesprek met je kind. 
  • Beschrijf tijdens dat gesprek heel concrete, objectief waarneembare gebeurtenissen. ‘Ik heb gehoord dat je de boekentas van X in de sloot hebt gegooid.’ Zo kan je kind het niet ontkennen.
  • En vertrek opnieuw vanuit oprechte nieuwsgierigheid. ‘Ik heb gehoord dat … Als het klopt, is dat pestgedrag. Dat is niet oké, dat weet jij ook wel. En dat is niet wat ik van jou gewend ben. Dus ik vraag me af hoe het komt dat dit nu gebeurt?’ We gaan ervan uit dat kinderen altijd het goede willen doen. Als dat niet lukt, dan wil dat zeggen dat ze er op dat moment niet in slagen. Maar hoe komt het dat het niet lukt? Dat moet je proberen te ontdekken …
    Kinderen die pesten doen dat vaak omdat ze onzeker zijn over hun eigen positie binnen de groep. Of ze weten niet goed hoe ze op een andere manier een plek in de groep moeten claimen. Soms zijn ze bang om zelf slachtoffer te worden van pesterijen. Pesten om niet gepest te worden … Vraag dan door. ‘Hoe komt het dat je zo moeilijk je plek vindt in de groep. Wat maakt dat je je zo onzeker voelt?’ 
  • Een beetje introspectie doet geen pijn. Sta zeker ook eens stil bij je eigen gedrag. Hoe praat jij zelf over anderen? Doe je dat wel altijd respectvol? 

Meer lezen?

Ouders komen van Mars

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes