tiener leest boek in bib

BookTok: de trend die ervoor zorgt dat onze tieners weer aan het lezen slaan

10/03/2023

Lezen werd de voorbije jaren steeds minder populair. Veel kinderen en jongeren vonden het saai of lastig, en ze stonden niet bepaald te springen om te lezen. Een strip, tot daaraan toe, maar boeken? Dat lazen veel jongeren alleen als ze het echt moest, voor een boekbespreking bijvoorbeeld. Maar plots lijkt lezen terug van weggeweest, met dank aan … TikTok, en dan meerbepaald BookTok. 

Wat is BookTok? 

BookTok is een term die gebruikt wordt voor een trend op de app TikTok. Daarbij delen TikTok-gebruikers filmpjes over boeken, en geven ze bijvoorbeeld tips geven over boeken die ze hebben gelezen en die ze willen aanbevelen. Dat kunnen boeken zijn uit verschillende genres: fictie, non-fictie, young adult, romance, … Die filmpjes worden vaak voorzien van hashtags zoals #BookTok of #BookRecommendations, zodat ze gemakkelijker terug te vinden zijn. 

Naast boekentips worden er ook filmpjes gemaakt waarin er quotes uit boeken worden voorgelezen of waarbij gebruikers hun favoriete passage delen of zelfs fanfictie schrijven over personages uit de boeken. De filmpjes worden opgeleukt met voice-overs, muziek of leuke effecten zodat ze entertainend zijn om te bekijken, en dat mist dus zijn effect niet. Tieners volgen de filmpjes massaal én gaan vervolgens zelf aan het lezen. 

De trend heeft al geleid tot een serieuze toename in de verkoop van boeken die populair zijn op TikTok. Bovendien zorgt het voor een groeiende gemeenschap van boekenliefhebbers die hun passie voor boeken en lezen kunnen delen en die elkaar aanmoedigen om nieuwe boeken te ontdekken. 

Ook bibliotheken en boekhandels springen massaal op de kar: op veel plekken vind je een boekenrek specifiek met boeken die "bekend zijn van TikTok”. 

Hier thuis merken we ook de invloed: mijn kinderen die vroeger hun neus ophaalden voor boeken (“Saaaaaaai!”) lezen nu het ene boek na het andere “omdat het er zo tof uitzag op TikTok”. Ze zeggen zelf dat ze helemaal gemotiveerd raken van die filmpjes en beginnen dan enthousiast en met veel plezier te lezen. Wie had gedacht dat die app die ik al zo vaak vervloekt heb voor zo’n positief effect zou zorgen?! 

Zo gebeurt het hier weleens dat de dochter letterlijk zegt: “Ik ga even op TikTok, zodat ik zin krijg om te lezen”, en ze een kwartier later effectief een boek openslaat. Crazy, right?! We zullen het toch moeten geloven: zien lezen, doet lezen! 

Wil je je tiener ook motiveren om te lezen? Of ben je zelf op zoek naar boekeninspiratie? Dan kan #BookTok misschien helpen! Want hé, natuurlijk zijn wij zelf niet te oud om helemaal mee te zijn met deze trend ;-)!  

We geven alvast 10 boeken mee die de laatste tijd veel genoemd worden op BookTok:

 1. "The Song of Achilles" van Madeline Miller
 2. "Six of Crows" van Leigh Bardugo
 3. "The Cruel Prince" van Holly Black
 4. "A Court of Thorns and Roses" van Sarah J. Maas
 5. "The Seven Husbands of Evelyn Hugo" van Taylor Jenkins Reid
 6. "They Both Die at the End" van Adam Silvera
 7. "The Silent Patient" van Alex Michaelides
 8. "The Vanishing Half" van Brit Bennett
 9. "Mexican Gothic" van Silvia Moreno-Garcia
 10. "The Midnight Library" van Matt Haig

Lees je liever in het Nederlands? Er worden ook Nederlandstalige boeken aanbevolen via BookTok, zoals deze 10:

 1. "De zeven zussen" van Lucinda Riley
 2. "Foon" van Marente de Moor
 3. "Vallen is als vliegen" van Manon Uphoff
 4. "Ik ga leven" van Lale Gül
 5. "De avond is ongemak" van Marieke Lucas Rijneveld
 6. "Het smelt" van Lize Spit
 7. "Grand Hotel Europa" van Ilja Leonard Pfeijffer
 8. "De onzichtbare jongen" van Tineke Aarts
 9. "De hemel verslinden" van Paolo Giordano
 10. "De acht bergen" van Paolo Cognetti