mama

Dat schuldgevoel, weg ermee!

31/01/2024

Jammer genoeg voelen we ons dikwijls schuldig, wanneer we iets voor onszelf doen. Moeders hebben daar over het algemeen meer last van dan vaders. Een van de redenen kan zijn dat we omringd worden door zowel openlijke als verborgen signalen. Zij geven ons de boodschap om onze eigen behoeften te minimaliseren en ons schuldig te voelen wanneer we aan zelfzorg doen. Dit gaan van de Instagrammers die je volgt met het zogezegde perfecte gezinsleven tot reclame op televisie.

Gelukkig is er ondertussen een hele beweging ontstaan van mensen die steeds meer durven te delen hoe hun leven er echt uitziet. Toch moeten we waakzaam blijven en er genuanceerd naar durven te kijken. 

Er heerst een stigma rond het nemen van tijd voor jezelf en het opofferen van tijd voor je kinderen. Daardoor ervaren heel wat moeders een schuldgevoel. Zij hebben een onrealistisch doel voor ogen en willen een ‘supermama’ zijn in plaats van een ‘gezonde en blije moeder’. Wees waakzaam om jezelf niet in de val te lokken met de gedachte dat je kind(eren) altijd jouw aandacht nodig hebben. Wanneer je hen voldoende warmte geeft, kunnen ze best wel eens een avond zonder jou. Of een halfuurtje, zodat jij tijd hebt om je af te zonderen en aan yoga te doen. Stort de wereld in elkaar, omdat jij even een kwartiertje in meditatie gaat zitten in een andere ruimte? Leren omgaan met schuldgevoel is essentieel in het proces van een evenwichtige en gezonde levensstijl. 

We staan niet elke seconde enkel en alleen maar ter beschikking van onze kinderen. Je bent niet minder toegewijd aan je gezin omdat je ook voor jezelf zorgt, integendeel. Onthoud dat, wanneer wij ons, als ouders, op ons best voelen, onze kinderen het meeste aan ons hebben. Wie zou jij het liefst als mama of papa hebben? Diegene met voldoende energie om je liefdevolle aandacht te geven, om lekker vers voor je te koken, je geduldig te helpen met je huiswerk? Of een ouder die continu zijn of haar geduld verliest omdat die uitgeput achter alle to do’s aanholt? 

Ook kwam ik volgende mooie analogie tegen. Denk aan je energiepeil als een beperkte bron, zoals geld op de bank. Je geeft namelijk niet meer uit dat je hebt zonder jezelf failliet te laten gaan. Je investeert je geld ook niet om meer geld te verdienen, wanneer je alles zomaar weggeeft. Om de middelen die je hebt met anderen te delen, moet je een proces hebben van behoud en vernieuwing van je eigen voorraad. Dus adem, beweeg, rust en geniet van tijd voor jezelf. 

De hoeveelheid tijd die we doorbrengen met onze kinderen zegt niets over de kwaliteit van ons ouderschap. Je hebt geen betere relatie met je kinderen omdat jullie veel tijd met elkaar doorbrengen. Naar mijn ervaring is het belangrijker dat op de momenten dat we bij onze kinderen zijn, we ook echt aanwezig zijn: energiek, liefdevol en geduldig. 

Dat vretende en oubollige schuldgevoel mag je dus gerust opzijzetten. Laat het je niet beperken in kwalitatieve tijd voor jezelf. Het is meer dan oké om ook jouw noden mee op de eerste plaats te zette. Het is absoluut niet egoïstisch. Het maakt alleen maar een betere ouder van je. Motiveer jezelf met de gedachte dat jouw self-care routine ook een pluspunt is voor je kinderen. Je laat immers zien dat leuke en zorgzame dingen doen voor jezelf een belangrijk onderdeel is van het leven. 

Uit onderzoek blijkt dat zelfzorg beoefenen een betere ouder van je maakt. Denk eens even terug aan de dingen die je graag deed voor je kinderen had. Vind je dat moeilijk? Je bent niet de enige. De noden van de meeste ouders liggen ver onder die van hun kinderen begraven. We vergeten dikwijls wat ons vroeger deed opleven. 

Misschien vond je het heerlijk om na je werk thuis gezellig in de zetel een boek te lezen met een warme kop thee. Misschien zat je dagelijks in een yogastudio, genoot je ervan eens goed te gaan sporten of af te spreken met je vrienden. Stel jezelf de vraag waarom je die dingen nu niet meer doet? Is het gebrek aan tijd, energie, zin? Heb je het gevoel dat je nu al je werk niet meer gedaan krijgt? Of gebruik je je kinderen en agenda als excuus? 

Maak de oefening en duik eens diep naar binnen als je het antwoord niet kent op de vraag wat jouw batterijen doet opladen. Sluit je ogen gedurende tien tot vijftien minuten. Adem bewust in en uit en laat de weerstand van deze oefening los. Het antwoord zit reeds binnenin jou. Vraag jezelf datgene wat jij graag doet, wat jou tot leen wekt. Herhaal deze oefening zoveel als nodig.

Door je passies en hobby’s kom je tot leven, als mens en als ouder. Het is een essentieel onderdeel van het leven. De dingen die jij graag doet onderdrukken en geen aandacht geven, doet je dof en uitgedoofd voelen. Je wordt er niet bepaald blij van. Heb je ’s avonds het gevoel dat je niets productiefs gedaan hebt, terwijl je enorm veel taken hebt verwezenlijkt? Dat is dat een teken dat je geen tijd hebt gestoken in iets wat je doet opleven, wat je batterijen doet opladen en wat je ziel voedt. 

Zoals ik eerder al schreef, is self-care een krachtige manier om ook voor anderen te zorgen. Het is naar mijn gevoel één van de meest liefdevolle dingen die je kunt doen voor je kinderen en ander mensen in je leven. Wanneer je voor jezelf zorgt, vermijd dat je dat je je achteruit gesteld voelt en vermijd je de bitterheid die daarop volgt. Er zijn ons al te veel ouders voorgegaan d ie zoveel van zichzelf hebben gegeven aan anderen. En daarbij nooit of te weinig tijd namen voor zichzelf. Zij kijken met spijt en bitterheid terug op hoe ze de dingen op hun beloop hebben laten gaan. Dus hou je vast aan deze gedachte wanneer je opmerkt dat je steeds minder voor jezelf gaat zorgen, motiveer jezelf dan met het besef dat je met grondige self-care eventuele bittere gevoelens ontwijkt. 

Neem een positieve mindset aan over self-care. Op die manier ontwikkel je een praktische benadering om jezelf mee op de eerste plaats te zetten, zonder je daarvoor egoïstisch of schuldig te voelen. Self-care is niet egoïstisch. Het is het beste van jezelf delen met anderen en dat is net iets heel moois. 

Probeer een combinatie van activiteiten in te plannen, waardoor je je gelukkig, in balans en vervuld voelt. En vergeet hierbij ook je sociale leven niet. Gezonde relaties met andere volwassenen maken ons namelijk gelukkig. 
 

Zenparents

Meer lezen?

Met Zenparents bezorgt Ine Maes je een praktisch handboek voor drukbezette ouders. Ze geeft je concrete handvaten om elke dag, ook al is het maar 5 minuten, een momentje voor jezelf in te plannen. Door concrete self-care tips, introspectie, meditatie en yogasenquences leer je rustmomentjes in te plannen in het vaak hectische leven als ouder. Klik hier voor meer info.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes