maandverbanden en tampons

FAQ: krijgen meisjes vroeger hun maandstonden?

17/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Onderzoekers stellen vast dat meisjes steeds vroeger hun eerste menstruatie krijgen: in 1830 kreeg een meisje in West-Europa gemiddeld op haar 17de haar eerste menstruatie, tegen het einde van de 19de eeuw was dat al rond 15 jaar.

Gemiddeld krijgt een meisje vandaag voor het eerst haar menstruatie als ze 12,5 tot 13 jaar is. Maar weet dat er onderling grote verschillen kunnen zijn. Zo kan het zijn dat een vriendin haar regels al op haar 11de of nog vroeger kreeg, terwijl een ander meisje op haar 16de nog niet ongesteld is. En dat kan soms best frustrerend zijn, aan beide kanten.

Die eerste keer zet de toon

Die eerste keer je regels krijgen is een heel belangrijk moment. Het is een van die momenten die je nooit vergeet als vrouw, of je nu twintig bent of tachtig. Hoe je ouders daarmee omgaan of zijn omgegaan, is ontzettend belangrijk.

Wordt er geen aandacht aan geschonken en wordt het genegeerd, dan krijgt je tiener impliciet het gevoel dat het no big deal is, dat het misschien iets is waarvoor je je moet schamen of waarover je je niet te veel vragen moet of mag stellen. Als er zich dan problemen voordoen (bijvoorbeeld: overmatige pijn en krampen), dan durft je tiener misschien geen hulp te vragen.

Misschien is een menstruatiefeest een ver-van-je-bedshow, maar het is wel waardevol om erbij stil te staan.

Wat als je (voor het eerst) je regels krijgt op school, voor de zwemles, of op kamp?

Stel, je tiener heeft ineens (voor het eerst) haar menstruatie en heeft geen maandverband of tampon op zak. Ze heeft haar menstruatie ook nog geen jaren, dus het is normaal dat ze best wat verrast is en misschien wat in paniek raakt als zoiets gebeurt.

Weet dat dit eigenlijk bij bijna alle meisjes weleens gebeurt. En weet dat ze allemaal lid zijn van de Club van de Menstruerende Meisjes/Vrouwen: zij helpen elkaar als het nodig is. Geef je tiener zeker mee ze gerust durft hulp te vragen aan een leerkracht, kampbegeleider of andere begeleiders: zij zijn ook maar gewoon mensen, en als ze ook nog eens vrouw zijn, hebben ze vast wel ooit eens hetzelfde meegemaakt.

Panikeer niet; de oplossing is al onderweg! Laat ze in haar schooltas of rugzak altijd een toiletzakje meenemen waarin een reserveonderbroek en een aantal maandverbanden zitten. Een tampon vraagt wat oefening en is misschien niet voor iedereen vanaf het begin weggelegd. Je tiener kan zeker aan vriendinnen vragen hoe zij zich voorbereiden als ze onzeker is!

Getuigenis

“Als leerkracht in het vijfde leerjaar kom ik regelmatig in contact met meisjes die hun regels hebben. Dat ze ze voor de eerste keer krijgen op school, maakte ik nog niet mee. Maar de meisjes die ze krijgen in mijn klas, hebben hun regels ook nog geen jaren. Ze zijn er dus nog vaak niet op voorbereid wegens een onregelmatige cyclus. Het gebeurt regelmatig dat er tijdens de speeltijd een meisje mijn klas binnenglipt met het schaamrood op de wangen en vertelt dat ze plots haar regels gekregen heeft en niets bij zich heeft.”

“Ik heb altijd een pak maandverbanden in de klas liggen voor zulke momenten. Het is vanzelfsprekend dat je dit discreet aanpakt. Ik stel het meisje dan op haar gemak, zeg dat ze rustig naar het toilet kan gaan en het maandverband kan inleggen in haar onderbroek. Later op de dag vraag ik dan nog eens of alles oké is. We worden hier niet op voorbereid, maar als vrouw denk ik dat het gemakkelijker is om ermee om te gaan.”

Laure, 28 jaar

 

Feit of fabel?

De leeftijd waarop je je eerste menstruatie krijgt, komt vaak overeen met die waarop je moeder ze kreeg.

FEIT!

Voor een groot deel is het moment waarop je voor het eerst je ‘menarche’ of menstruatie krijgt erfelijk bepaald.

Online tip: check eens celebrationdayforgirls.com, een initiatief dat al in twintig landen plaatsvindt en workshops organiseert voor moeders en dochters van tien tot twaalf jaar rond menstruatie!

Period Talk boekcover

Period Talk

Voor iedereen die meer wil weten over dat maandelijks fenomeen!

In Period Talk beantwoordt Sofie Vanherpe alle veel gestelde vragen rond menstruatie. Ze richt zich voornamelijk op jongeren, maar eigenlijk kan iedere vrouw wat bijleren dankzij dit boek! Alle informatie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt afgewisseld met boeiende en leuke weetjes!

BESTEL | MEER INFO

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes