turnster

Groeipijnen: de letterlijke versie

21/02/2024

Ik had er wel al eens van gehoord en soms heb je de indruk dat je kind tien centimeter bijgroeit op een paar weken tijd, maar ik begreep het pas echt toen het verdict ‘groeipijn’ viel bij de dokter. 

Ze komen in verschillende varianten, die groeipijnen. 

Bij mijn toen achtjarige was er eerst de ziekte van Sever, waarbij de groeipijn zich situeert in de hiel. Twee jaar later kwam de ziekte van Sinding-Larsen-Johansson, aan de knie. Simplistisch gezegd zitten daar de groeischijven en wanneer deze overbelast worden, geven die het signaal van ‘doe het wat kalmer aan’. 

Bij Anna kwam die overbelasting door het turnen. Met zo’n 10 à 13 uur per week op de tumblingbaan wordt haar lichaam inderdaad serieus op de proef gesteld. Ze wordt wel goed begeleid, maar de combinatie van haar groeispurt én intensieve trainingen dwongen haar om een paar weken te rusten. Want dat is dus de enige remedie. Niet evident om een spring-in-'t-veld te verplichten tot rust … 

Gelukkig liggen de beide groeipijnen intussen al een tijdje achter ons en geniet ze nu weer volop van haar trainingen zonder pijn!

 

Meer lezen?

Lees hier alles wat de huisarts vertelt over groeipijn! 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes