65% van de laatstejaarsstudenten in het middelbaar hebben momenteel nog geen flauw idee wat ze daarna gaan doen. Verder studeren aan de universiteit of de hogeschool? Of een tussenjaar nemen? Of direct aan de slag op de arbeidsmarkt? Sommigen weten al van in de lagere school welke kant ze uitwillen - “later word ik dierenarts”, maar dat blijven uitzonderingen.
Antwoorden zoeken BUITEN zichzelf
De meesten gaan eerst op zoek naar het antwoord buiten zichzelf. Ze gaan naar infodagen van de universiteit of de hogeschool. Ze luisteren naar goedbedoeld advies van hun ouders, leerkrachten …
“Welke studentenstad is het tofste?”
“Wat gaan mijn vrienden doen volgend jaar?”
“Welke jobs hebben een goede verdienste?”
…
Antwoorden buiten jezelf zoeken, zou de belangrijkste oorzaak zijn waarom 1 op 3 eerstejaarsstudenten stoppen met hun studie.
De enige duurzame keuze: antwoorden vinden BINNEN zichzelf
Keuzes die veel meer kans maken op slagen zijn authentieke keuzes. Het gaat er dan om wie de student nu werkelijk is én wat hij zélf echt wilt. Wat hij van nature interessant vindt, over welk thema hij niet kan stoppen met praten. De student zou dus eerst op zoek moeten gaan naar antwoorden binnen zichzelf.
Pas als hier het antwoord duidelijk is, dan pas kan hij actief op zoek buiten zichzelf naar het “hoe”.
Een voorbeeld:
Eerst binnen zichzelf kijken: een studente is van nature creatief, speels en sociaal. Babysitten doet ze heel graag, ze heeft veel geduld met kindjes. Misschien is kleuterjuf wel een mooi beroep voor haar?
Daarna pas gaan we buiten de studente verder zoeken naar antwoorden. Bestaan er hogescholen in de buurt die deze opleiding aanbieden? Zijn er vriendinnen die hier ook interesse in hebben? Heeft de arbeidsmarkt behoefte aan kleuterjuffen? ....
Vraag hulp aan deskundigen
De moeilijkste stap voor de student is meestal de eerste stap: om binnen zichzelf te kijken. Om te benoemen wat zijn natuurlijke talenten zijn, want deze zijn immers aangeboren en dus heel vanzelfsprekend voor de student. Gelukkig zijn er talentencoaches en talentenfluisteraars die erin getraind zijn om deze talenten eruit te halen en te benoemen!