vrouw in bad

Je eigen maatje blijven: hoe zorg je voor jezelf wanneer je kind een eetstoornis heeft?

28/07/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat hij vol afspraken en to do’s staat, is geen verrassing. Maar waar sta jij in je agenda? Plan je eigenlijk ooit tijd in voor jezelf? Natuurlijk vraagt de eetstoornis veel van jullie en heeft je tiener je nodig. Maar je eigen batterijen moeten ook worden opgeladen. Hoe doe je dat?

Het is belangrijk om je eigen maatje te blijven en om in contact te blijven met jezelf. Je moet blijven voelen wat jij nodig hebt om je eigen maatje te kunnen blijven. Weet je hoe dat moet? Je hoeft het niet ver te zoeken: je lichaam geeft je eigenlijk voortdurend signalen. Toch is het niet zo gemakkelijk om die signalen ook echt op te merken.

Als een van je kinderen het moeilijk heeft, ben je geneigd om hard te blijven voortploeteren. Je wilt al het mogelijke doen om die pijn bij je kind te doen ophouden. Niets is je te veel. Er is geen tijd te verliezen, en er is al zeker geen tijd om het rustig aan te doen. Dat is een normaal gevolg van de stress die je als ouder voelt wanneer je weet dat je tiener afziet. Maar die onverbiddelijke race zorgt er ook voor dat je de signalen van je eigen lichaam negeert. En zo loopt je eigen batterij onherroepelijk leeg. Herken jij de signalen? Voel je het als je energieniveau daalt? Weet je waar de verklikkerlampjes staan op jouw dashboard?

  • Herken je je fysieke signalen (bv. hoofdpijn, hartkloppingen, zweten…)?
  • Herken je je emotionele signalen (bv. humeurigheid, angst, vergeetachtigheid)?
  • Herken je veranderingen in je gedrag (concentratieproblemen, slapeloosheid, snoepgedrag?)

Recent onderzoek maakt duidelijk dat je stress op zich niet moet bestrijden, want in de kern is een stressreactie heel functioneel: het brengt je in een staat van verhoogde paraatheid. In plaats van stress te bestrijden is het beter om mee te leren veren met wat je voelt.

Je kunt van alles doen om op een goede manier met stress om te gaan. Waar het vooral om gaat, is op tijd in herstelmodus te gaan en niet te wachten tot al je energie is opgebruikt. Om te weten wanneer je ‘tank’ bijna leeg is, moet je je eigen stressreacties op tijd herkennen en ze aanvaarden.

Meer lezen?

Cover Ben ik te dik, mama?

In deze gids geeft psychologe en Eetexpert-oprichter An Vandeputte samen met het team van Eetexpert onderbouwde antwoorden op de meest gestelde vragen van ouders en gaat ze concreet in op veelvoorkomende twijfels en bezorgdheden.
Van de inhoud van de voorraadkast tot de openingszin van gesprekken over gezondheid en gewicht.

Meer info over het boek vind je hier.