Je tiener naar het middelbaar: tips voor een vlotte overgang van lager naar secundair
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Vooral praktische zaken kan je op voorhand wat sturen. Gaat je tiener binnenkort zonder taxi mama of papa naar school? Te voet, met de fiets of het openbaar vervoer? Oefen die route samen tijdens de vakantie. Dan is er alvast geen of minder stress op 1 september.
Mooi weer? Dan is per fiets of met een fijne wandeling naar school ideaal. En is het druilweer of ronduit hondenweer? Dan is het openbaar vervoer een welgekomen en droog alternatief.

TIP: Je kind kan de hele maand september het openbaar vervoer van De Lijn gratis uittesten. Ja, dat lees je goed: je kind rijdt in september gratis met de bus of tram. Dankzij het gratis probeerabonnement van De Lijn dat geldig is van zondag1 september 2024 tot en met maandag 30 september 2024. En niet alleen op weekdagen, maar ook in het weekend, in heel Vlaanderen.
Hoe krijg je het probeerabonnement?
Ben je nog niet zeker? Of twijfelt je tiener over alleen het openbaar vervoer nemen? Probeer het gewoon even en vraag het gratis probeerabonnement aan. Daarmee kan je kind gedurende de hele maand september alle bussen en trams uittesten en voelen jullie aan of het een goed alternatief is.
Je kan het eenvoudig aanvragen via de pagina van de probeeractie (www.delijn.be/probeeractie) op de website van De Lijn. Registreer je kind vóór 13 augustus 2024 en je krijgt het probeerabonnement thuis opgestuurd.
Je tiener hoeft zich geen zorgen te maken: het proefabonnement krijg je voor de start van het schooljaar.
- Vraag je het probeerabonnement aan vóór 31 juli 2024? Dan ontvang je het ten laatste op 16 augustus 2024.
- Vraag je het probeerabonnement aan tussen 1 en 12 augustus 2024? Dan komt het ten laatste op 23 augustus 2024 aan.
2. Luisterend oor
Zorg dat je er bént, zodat je kan luisteren en kan helpen als het nodig is. Het blijft toch een grote stap – al zal je puber dat misschien niet meteen willen toegeven. Sta paraat voor veel babbels en knuffels (als dat nog mag hé ;-)).
Het kan toch wel een trimester duren vooraleer een tiener aangepast geraakt. Dag per dag: geef het tijd.
3. Durf loslaten
Maar laat je tiener ook voldoende vrij en behandel die vooral niet meer als een klein kind. Geef je tiener vertrouwen en heb er zelf vertrouwen in. Anders voelt je kind je angsten aan.
Bereid je tiener zoals gezegd wat voor, maar probeer er niet té hard de focus op te leggen op voorhand. Dan wordt er te veel spanning opgebouwd. Maak er niet te veel drama rond en leg er niet te veel druk. Je helpt je kind niet door te benadrukken ‘Amai, wat een grote stap’.
4. Wees thuis
Neem de eerste schooldag eventueel verlof. Zo verloopt alles rustiger en kan je er zelf ook een leuke dag van maken (met bijvoorbeeld een ontbijtje of brunch buitenshuis, een dagje shoppen …). En je bent er als je tiener ’s avonds thuiskomt om te luisteren.
Probeer die eerste dagen ook thuis te zijn als je tiener van school komt of gericht tijd in te bouwen ‘s avonds, zodat je kan luisteren naar alle verhalen (of zorgen).
5. With a little help from my parents
Al die nieuwe info, voor elk vak een andere leerkracht, verschillende mappen, boeken … het is wel wat voor je tiener. De eerste weken is het goed om je puber te helpen om het overzicht te bewaren bij huiswerk, mappen …
Tip: kleur elk vak in een andere kleur op het lessenrooster. Dat helpt om er wat structuur in te brengen.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner De Lijn. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.