zakgeld

Let’s talk about money: zo gaan jullie om met de kwestie ‘zakgeld’

13/01/2023

Zakgeld. Het kan een heikel thema zijn met pubers, en in de eerste plaats  is het een persoonlijke keuze: iedereen bepaalt zelf wat werkt voor zijn of haar gezin. Maar we zijn weleens benieuwd om te horen hoe jullie met de kwestie omgaan, en dus polsten we naar jullie aanpak. Meer dan 1.600 ouders van tieners beantwoordden onze vragen en gaven een inkijkje in hun afspraken rond zakgeld. 

Leeftijd 

Ongeveer de helft van de ouders geeft aan dat hun kinderen zakgeld krijgen als ze ouder zijn dan 12 jaar. Wellicht niet toevallig de leeftijd waarop tieners naar de middelbare school gaan en al eens vaker zelf iets willen kopen. 

Maar ook op jongere leeftijd krijgen heel wat kinderen al zakgeld: 13% van de kinderen krijgt dat vanaf de leeftijd van 6 à 8 jaar, 10% vanaf de leeftijd van 8 à 10 jaar en 27% tussen de 10 en 12 jaar. 

Er zijn ook ouders bij wie de kinderen al voor hun 6 jaar zakgeld krijgen, en nog andere ouders vertellen dan weer dat hun kinderen geen ‘zakgeld’ krijgen, maar dat ze gewoon geld krijgen wanneer ze iets willen kopen. 

Hoe 

Bijna de helft van de kinderen (48%) krijgt het zakgeld op maandelijkse basis, voor 40% is dat wekelijks. 7% van de ouders vertelt dat ze hun kinderen zakgeld geven wanneer ze eraan denken, zonder dat er een vaste regeling is, en 4% geeft enkel een centje bij een speciale gelegenheid zoals een goed rapport. 

Zo vertelt een ouder dat de regel bij hen thuis is dat de kinderen er zelf om moeten vragen tijdens het weekend (van vrijdagavond tot zondagavond) – vergeten ze dat te doen, dan valt het zakgeld weg. 

Een kwart van de ouders geeft het zakgeld cash, de overige 75% stort het geld op de rekening. Hoe ouder de kinderen, hoe vaker het geld gestort wordt. 

Bedrag

Het spreekt voor zich dat het afgesproken bedrag dat je tiener krijgt gelinkt is aan zijn of haar leeftijd. Zo vertelt een ouder dat haar kinderen op de leeftijd van 12 jaar €2 per week kregen, en dat dat bedrag jaarlijks met €2 omhoog ging tot op de leeftijd van 21 jaar. 

Om toch een globaal idee te geven: een derde van de kinderen krijgt een bedrag tussen 0 en 15€ per maand, bij 39% van de kinderen bedraagt het zakgeld maandelijks €15 - €25, voor 23% is dat €25 - €50 en voor 6% €50 - €100. 

Er zijn ook ouders die geen vast bedrag hanteren, maar die er gewoon voor zorgen dat er altijd iets op de bankrekening staat waarvan ze een bankkaart hebben. 

Waarvoor 

De overgrote meerderheid van de ouders geeft aan dat het zakgeld bedoeld is om extraatjes van te betalen: een uitje naar de cinema, een drankje of een ijsje, iets wat ze graag willen kopen, etc. 
Voor 7% van de tieners is dat zakgeld naast extraatjes ook bedoeld om de gsm-kosten mee te betalen. En 3% moet er alles mee betalen: van extraatjes over gsm tot kledij. 

Verschillende ouders geven ook aan dat het niet per se de bedoeling is dat het zakgeld gespaard wordt voor later; dat doen veel ouders zelf al via één of andere spaarrekening.