Taxi Mama

Mijn tiener geniet van zijn sociaal leven … terwijl ik achter het stuur zit

29/09/2023

Toen mijn zoon naar het middelbaar ging, had ik geen idee van alle veranderingen die op me af zouden komen. En dan heb ik het niet eens over het uitzoeken hoe dat uurrooster in elkaar zit of het studeren dat plots een versnelling hoger wordt geschakeld. Nee, ik heb het vooral over het aantal keren dat Taxi Mama ingeschakeld wordt. 

Waarom vertelt niemand je op voorhand dat je, zodra je kind naar het middelbaar gaat, zowat elke vrije minuut van je dag in de auto doorbrengt? 

Het blijkt namelijk dat die tieners een sociaal leven hebben. Dat ze hobby’s hebben, naschoolse activiteiten, noem maar op. Oh ja, en had ik dat sociale leven al vermeld? 

Eerlijk gezegd zou dat volgens mij óók moeten vermeld worden als je naar een opendeurdag van de middelbare school gaat. Het is essentieel voor ouders van jonge tieners dat ze geïnformeerd worden dat hun leven op een paar maanden tijd zal gaan van licht chaotisch naar “ik heb geen sociaal leven meer omdat ik zo druk bezig ben met Taxi Mama te spelen om het sociale leven van mijn tiener te ondersteunen”. 

Een gewaarschuwd ouder is er twee waard, naar het schijnt. Dus ik had op voorhand graag een kleine waarschuwing gehad. “Je zal de komende jaren meer autorijden dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Je zal geen tijd meer hebben voor een eigen leven, want al die activiteiten van je tiener nemen gemiddeld zo’n 700 uur per week in beslag.” 

Het begint allemaal heel onschuldig. Een sportwedstrijd hier, een schoolfeest daar. En dan klinkt het al eens van “Zeg mama, X nodigt een paar vrienden uit om samen naar een film te gaan. Mag ik gaan?” In je haast om je tiener te steunen bij het maken van nieuwe vrienden en omdat je blij bent met elke activiteit die iets anders inhoudt dan naar een Game-scherm staren zeg je meteen ja. Tot je beseft dat die vriend op 20 minuten afstand woont. 

En zo rij je op vrijdagavond naar het huis van die vriend en terug – waarbij je dus 40 minuten onderweg bent. En een uur later mag je weer helemaal terug rijden om je zoon weer op te halen. Gedaan met je op vrijdagavond rustig in de zetel te nestelen in je pyjama met een glas wijn in de hand. Nope, Taxi Mama moet aan de bak. En als je meerdere kinderen hebt, dan moet Taxi Mama echt héél vaak de baan op, neem dat van me aan. 

Trouwens, mag ik het even over carpoolen hebben? KUNNEN WE ALSJEBLIEFT CARPOOLEN? Ik weet dat het een beetje raar voelt om een berichtje te sturen als je kind bevriend raakt met leeftijdsgenoten die je helemaal niet kent (en hun ouders nog minder). Maar alsjeblieft, stuur me gewoon dat berichtje om te carpoolen. Ik ben helemaal voor en zal altijd ja zeggen! 

Ik weet dat het gewoon weer een fase is, en dat ik dit op een dag zal missen. Hoe ouder ze worden, hoe minder tijd ik zal doorbrengen in de auto met hen. En ergens weet ik wel dat dat het moeilijk zal zijn als de passagiersstoel naast me altijd leeg blijft. Maar op dit moment is gewoon veel … Te veel soms. 

Want tegenwoordig voel ik me soms een logistiek manager die de sociale levens van haar tieners moet zien te beheren. En terwijl zij alles uit hun tienerjaren halen en hun beste leven leven, zit ik hier vast achter het stuur. 

Enfin, bij deze ben je gewaarschuwd voor mocht je zelf nog niet zover zijn. En voor wie wel al in hetzelfde schuitje zit: veel plezier daar in de auto! (En stuur me dat berichtje als je wil carpoolen. Echt!) 

 

Vrij naar Your Teen Mag 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes