Mama en tienermeisje hebben discussie

Oneens met je tiener: choose your battles

1/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Discussie of strijd met je tiener, het hoort erbij. Zolang je niet de hele dag strijd hebt en er genoeg momenten zijn waarin het contact goed is, hoef je je geen zorgen te maken. Maar wat als de strijd elke dag aanwezig is? Wat als je puber zich totaal niet aan de regels houdt? Dan kijk je beter of je iets kan veranderen in de communicatie.

Nieuwe balans vinden

Gezinnen waarin dagelijks strijd is over allerlei onderwerpen, zitten vaak in een negatieve spiraal. Je tiener denkt bij binnenkomst al direct ‘Waarover zullen ze nu weer zeuren?’ en neemt daarom als een stugge houding aan. Jij als ouder denkt ‘Hij/zij zal wel weer niet gedaan hebbenwat ik heb gevraagd’, en gaat alvast in de aanvalshouding.

Als je als tiener en ouder deze non-verbale communicatie aanhoudt, kom je nooit tot een oplossing. Er zal telkens strijd ontstaan. Binnen ieder gezin met pubers moet er een nieuwe balans ontstaan tussen de groter wordende zelfstandigheid van de het opgroeiende kind en de verminderde controle van de ouder.

Wat is belangrijk genoeg voor een strijd?

Als er overal strijd over is, is een belangrijke regel om hieruit te komen: choose your battles. Dat betekent: kies waarover je wel en geen strijd wil voeren. Makkelijker gezegd dan gedaan, want je vindt alles waar je strijd over voert waarschijnlijk belangrijke punten.

Het is alleen niet haalbaar om overal strijd over te blijven voeren. Je komt dan niet meer uit die negatieve spiraal en jij en je puber gaan elkaar steeds minder leuk en aardig vinden. Daar kom je wel weer uit als het tijdelijk is, maar er kunnen ook flinke breuken ontstaan in de band met je puber.

Choose your battles helpt om keuzes te maken. Wat vind ik als ouder nu echt heel erg belangrijk om strijd over te voeren? En wat vind ik minder belangrijk en kan ik loslaten? Daarbij helpt het om goed na te denken over wiens probleem het nu eigenlijk is. Is het mijn probleem (van de ouder) of is het jouw probleem (van de puber)?

Op tijd op school

Een veelvoorkomend voorbeeld bij gezinnen: op tijd op school komen. Als ouder vind je het waarschijnlijk belangrijk dat jouw tiener op tijd op school komt. Je wil verantwoordelijkheidsgevoelens meegeven in de opvoeding en begeleidt het proces indien nodig in het begin, zodat je tiener ook op tijd op school komt.

Naarmate pubers ouder worden, mag je als ouder de verantwoordelijkheid overdragen op je kind. Bij de meeste pubers verloopt dit goed en nemen ze die verantwoordelijkheid, maar bij veel tieners met ontwikkelingsproblemen zorgt dit voor problemen. Het lukt niet alle tieners om op tijd op school te komen, waardoor er vaak strijd ontstaat tussen ouder en puber.

Wat als je als ouder al van alles gedaan hebt om te helpen en je inmiddels in een dagelijkse ochtendstrijd terecht bent gekomen? Dan kan choose your battles helpen. Is dit mijn probleem of jouw probleem? Hoe belangrijk jij het ook vindt dat je tiener op tijd op school is, er komt een punt waarop het zijn of haar verantwoordelijkheid is om dat voor elkaar te krijgen. Je zal zelf moeten aanvoelen wanneer dat punt bereikt is en het helpt om dat ook met anderen te bespreken.

Als je vervolgens besluit dat het een probleem van je puber moet worden, dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet langer strijd te voeren in het ochtendritueel. Als je dat loslaat, komt je kind inderdaad mogelijk te laat op school. De consequenties die daarbij horen, zijn bijvoorbeeld dat hij of zij een briefje moet halen of een taak krijgt op school. Daar zal hij of zij dan zelf mee moeten leren omgaan. Er zijn pubers die dat een prima consequentie vinden.

Je kan als ouder een totaal ander beeld hebben van hoe jij vindt dat jouw puber dat zou moeten doen (namelijk niet meer te laat komen), maar als je kind er zelf geen last van heeft, zal hij of zij dat gedrag niet veranderen. Het levert dan namelijk te weinig op en kost te veel inzet of energie

Trouwens als je tiener veelvuldig te laat komt, zal de consequentie zodanig zwaar worden dat veel pubers er plotseling wel belang bij hebben om voortaan op tijd te komen en die energie dan wel weten te vinden.

Als het lukt om hierin los te laten, is er in ieder geval geen strijd meer ’s morgens vroeg, waardoor iedereen al chagrijnig aan de dag begint. De energie die je daardoor bespaart, kan je steken in een veranderplan voor de strijd die je nog wel kiest te voeren. Bijvoorbeeld op de afgesproken tijd thuiskomen. Maar voor sommige ouders kost het ‘loslaten’ veel energie, omdat het totaal tegennatuurlijk voelt.

Tiener met ontwikkelingsproblemen

Bij tieners met ontwikkelingsproblemen is het belangrijk goed na te denken of ze het loslaten ook echt aankunnen. Omdat het voor kinderen met ADHD moeilijker is te plannen en te organiseren, hebben ouders vaak het gevoel meer controle te moeten houden.

Pubers met ADHD en/of ASS hebben vaak extra structuur en grenzen nodig om goed te blijven functioneren. Veel ouders van pubers met ADHD en/of autisme weten inmiddels dat zij langer de controle zullen moeten houden over dit soort zaken dan bij pubers zonder ontwikkelingsproblemen Maar ook deze tieners willen zelfstandiger worden en meer zelf gaan bepalen.

Er komt een moment waarop je een experiment zal moeten uitproberen. Dit kan ook in overleg met je puber: ‘Als ik me hier niet meer mee bemoei, denk jij dan dat het jou zelf lukt? En wanneer zullen we dat evalueren?’ doelen had je voor

 

Uit het boek ‘Pittige pubers. Opvoeden van je kind met ADHD of autisme’ van Marije Kuin, Anneke Eenhoorn en Arga Paternotte.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes