jongen met beugel

Over beugels en dure orthodontie

10/01/2023

Een beugel en die dure orthodontie, dat gingen wij niet doen met onze zoon. De maakbaarheid van de mens, het streven naar die perfectie, nee hoor, niet aan ons besteed. Tot die ene voortand van de zoon toch wel bleef naar voren groeien en we overstag gingen, voor een traject van tweeënhalf jaar. En nu hebben we twee zo'n gipsen gebitten, die overduidelijk demonstreren hoeveel zijn gebit verbeterd is en hoe zinvol de behandeling was. Want wij als leken, wij zagen alleen die ene tand, maar er stond nog wel meer niet in de pas.

Wat ik als moeder geleerd heb:

We kozen voor een privépraktijk, om de hoek van de middelbare school van de zoon, niet voor een ziekenhuis. In een ziekenhuis is het goedkoper, maar kan je alleen maar overdag terecht. Waardoor je kind regelmatig lessen mist en jij het ook moet kunnen regelen als je werkt. Zo had de zoon soms 's morgens om 8.00 een afspraak om de draad aan te spannen en stond hij toch om 8.25 op school. Was er toch een draadje los, mochten we om 19.30, na alle afspraken nog snel langs komen. Zoiets lukt niet in een hospitaal.

Voor de beugel geplaatst werd, moesten we langs de parodontoloog, om het woekerende tandvlees op die vooruitspringende tand te laten verwijderen (ja, ieuw, pijnlijk). En naar de gewone tandarts, om vier gezonde, sterke kiezen te laten trekken (ook erg ieuw, bij één tand viel hij net niet flauw).

De orthodontist was zéér streng, wat bijzonder goed matchte met de zoon. De chaotische puber bleek een expert in het opvolgen van alle regels (zoals geen of beperkt frisdrank of fruitsap) en poetste echt heel vaak zijn tanden. Ik kocht mondwater en kleine tandenborsteltjes met hopen. In coronatijden waren de regels heel streng in de behandelkamer. 

Als je net denkt de irritante Loombandjes te hebben overleefd, springen de beugelelastiekjes je overal tegemoet. Die dingen moeten uit als het kind eet (dus ook als je ergens picknickt of zo) en belanden dan, tja, overal. 

Die vier kiezen die verwijderd werden, dat was echt nuttig. Binnen een mum van tijd zag je niks meer van die vrije ruimtes en hadden de andere tanden plaats om recht in het gelid te staan.

Het is een heel traject, met veel afspraken en het kost je een rib uit je lijf. Maar we zijn heel blij dat we gekozen hebben om het wel te doen, zowel voor het medische als esthetische aspect.

 

Renilde