oudercontact

Rapport in zicht als gescheiden ouder

24/06/2024

Het einde van het schooljaar … Daar hoort een oudercontact bij! Hoe doen jullie dat als gescheiden ouder? Nog snel even kibbelen voor de deur, kreuken glad en ‘keeping up appearances’ bij de leerkracht op de bank? En je nieuwe partner, zit die buiten in de gang? Nagelbijtend thuis? Of hebben jullie een afspraak en wisselen jullie af wie er op gesprek gaat per rapport? 

Misschien lukt het bij jullie wel vlot om af te spreken, blijven relationele issues buiten en heb je geen keukenmes nodig om de spanning tussen jullie te snijden. Godzijdank, dat klinkt als ideaal. 

Niet getreurd lieve mensen als dat bij jullie het geval niet is! Dit is helaas eerder de uitzondering dan de regel. 

Soms speelt er zoveel meer tussen jou en je ex, dat het (nog) niet gaat om samen in een kleine ruimte te zitten met de leerkracht. Laat staan met jullie kind tussen jullie beiden in. Ook al bevordert een gezamenlijk gesprek de neutraliteit en de gezamenlijk aanpak van jullie als ouder, soms is het niet realistisch om dit zo in te plannen. Hoe hard je dat ook zou willen voor je kind… 

Aanvaard wat het is en hou je niet vast aan ideaalbeelden. Neem de weg van de minste spanning voor jou én je kind, want ook zonder gescheiden ouders is dat einde van het schooljaar al heel wat. 

Wat kan je doen? 

  • Bespreek hoe je kind zelf tegenover het (gezamenlijk) oudercontact staat. Als je tijd maakt om er even samen bij stil te staan, voelt jouw kind zich door jou gezien en gehoord en dat is van onschatbare waarde. Ziet je kind dat niet zitten samen met beide ouders? Bekijk welke opties er binnen jullie mogelijkheden liggen.  
  • Vraag nadrukkelijk aan de leerkracht om twee aparte oudercontacten te houden als dat nog niet van toepassing is. Een school en in het bijzonder de leerkracht, denkt en handelt in het belang van het kind. Het vraagt van hen extra tijd en inspanning, maar soms is het écht zinvol dit op te splitsen. Bij een oudercontact waar je een verplicht nummer met je ex moet komen doen, gaat vaak aan het doel voorbij; de resultaten en het proces van je kind van het afgelopen schooljaar overlopen!  (Je kan deze open brief van Vanessa Maes aan de school of directie geven om dit te ondersteunen). 
  • Zijn er twee oudercontacten? Kijk dan of het nodig is dat jullie kind ook twee keer mee aanwezig is. Misschien één oudercontact zonder en één met kind erbij? 
  • Wordt er bij jou geen afzonderlijk oudercontact georganiseerd en willen jullie beiden aanwezig zijn? Als je weet dat dit voor spanning zorgt, ga dan misschien zonder jullie kind. In dit geval kan je polsen bij de leerkracht of deze even tijd kan nemen om apart met het kind een kind-leerkracht moment te houden zonder ouders. 
    Voor jezelf kan je kijken hoe je je emoties kan beheersen tijdens zulk een stressvol moment. Bereid je erop voor in het belang van jullie kind (en uit respect voor de leerkracht en elkaar). Steek een edelsteen in je zak, een stressbal in je hand, neem rescue-druppels of mediteer een uur vooraf. Doe wat je kan om in rust te blijven tijdens dit ene moment. 
  • Gaat er maar één van beide ouders en loopt de communicatie tussen jullie stroef? Maak nadien een verslag op met de belangrijke zaken die de andere ouder ook moet weten. Hou dit kort en zakelijk, zonder je eigen mening er bovenop maar zoals het van de leerkracht komt en bezorg dit per mail aan de andere. 
  • Ben jij leerkracht en lees je dit artikel? Geef een teken van (h)erkenning aan het kind met gescheiden ouders waar een oudercontact dubbel zo spannend of lastig kan zijn. Gewoon het kind zien in zijn of haar situatie en dit kort benoemen, is goud waard!