Vanwaar die acne?
In de puberteit razen de hormonen door een tienerlijf. De hormonenstorm zorgt ook voor veranderingen in de huid.
De huidkliertjes maken meer talg aan en kunnen door die talg, huidschilfers of bacteriën verstopt geraken. Zo kunnen de kliertjes ook ontsteken. Ziedaar: puistjes of meeëters.
Zowat elke tiener krijgt acne of puistjes tijdens de puberteit. Alleen is dat bij de ene al meer dan bij de andere. Acne is ook deels erfelijk, dus in sommige families komt het meer voor.
Waar komen puistjes vooral voor?
De plek waar puistjes ontstaan, hangt samen met leeftijd en geslacht. Bij pubers zie je ze vooral in de zogenaamde zone T: op het voorhoofd, de neus en de kin.
Wat kan nog een invloed hebben op acne?
- Bacteriën: de bacterie Propionibacterium acnes komt voor in de poriën en kan bijdragen aan ontstekingen en puistjes wanneer de poriën verstopt zijn.
- Onjuiste huidverzorging: het gebruik van agressieve of verkeerde producten voor je huidtype, kan bijdragen aan het verstoppen van poriën. De producten van Yun zijn een veilige oplossing, omdat ze enkel microbioomveilige ingrediënten bevatten en de huid dus niet aantasten.
- Stress: kan hormonale veranderingen veroorzaken die acne kunnen verergeren.
- Sommige voeding: er is enig bewijs dat voeding invloed kan hebben op acne, vooral voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (zoals suikerhoudende producten) of melkproducten.
Maar acne komt niet door:
- slechte hygiëne (je gezicht te weinig wassen)
- vetten in voeding
- roken
- make-up (maar kies zeker niet-comedogene producten, die verstoppen de poriën niet)
- zonlicht (dat kan in sommige gevallen acne zelfs tijdelijk verlichten – te lang in de zon is dan weer niet goed voor acne).
Huh, bacteriën als oplossing?
Puistjes, meeëters of onzuiverheden? Neen, geen pretje voor een tiener.
Wat doe je niet?
- Eraan prutsen! Knijp puistjes niet uit, krab er niet aan. Het kan leiden tot littekens.
- Je gezicht wassen met (geparfumeerde) zeep.
- Make-up met olie gebruiken (olie maakt je huid vettiger).
- Veel in de zon zitten. Of onder de zonnebank liggen. Dat helpt niet tegen acne!

Wat doe je wel?
- Gebruik make-up of dagcrèmes zonder olie. En haal make-up elke dag van je gezicht.
- Kies voor een behandeling met een microbioomveilig product, zoals de ACN Protect Therapy van Yun. Die versterkt en beschermt het microbioom, de allereerste beschermlaag van de huid.
Waarom bacteriën?
Acne wordt vaak veroorzaakt door een verstoring van het microbioom op je huid. Het microbioom is het ecosysteem van bacteriën dat op je huid leeft. De bacterie Propionibacterium acnes speelt daarbij een rol, want als die in overmaat aanwezig is, kan ze ontstekingen veroorzaken die leiden tot puistjes.
Daarom is het belangrijk om te kiezen voor producten die het microbioom in balans houden, zodat de ‘goede’ bacteriën de ‘slechte’ bacteriën kunnen tegenwerken. Dat voorkomt verergering van acne en helpt de huid op een natuurlijke manier te herstellen. Microbioomveilige producten beschermen de huid zonder ze in de war te brengen.
Hoe behandelen?
- Reinig de huid met ACN Micellair water. Die bevat prebiotica om het microbioom te voeden. Of gebruik de ACN wasgel met prebiotica.
- De ACN gezichtscrème kan je nadien smeren. Zo blijft een acnegevoelige huid ook langdurig gehydrateerd.
Last van veel puistjes?
Wie echt last heeft van veel puistjes, gebruikt beter de probiotische oplossing ACN Repair Therapy. Die bevat probiotica die het microbioom actief herstellen. In 4 weken merk je zichtbaar verbetering.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yun. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.