Tienermeisjes zitten op bed

Tienermeisjes en menstruatie: al gehoord van de vier seizoenen? En wat met hormonen?

19/01/2024

Heb je het gevoel dat je tienerdochter soms meerdere gedaantes kan aannemen? Dat er verschillende versies zijn van je meisje? Dat is niet abnormaal! Want die hormonen komen vanaf de puberteit de boel en je dochters menstruatiecyclus op z’n kop zetten. Want net zoals het jaar, heeft een cyclus vier seizoen, met heel eigen kenmerken.

De puberteit. Enter: de hormonen. En bij meisjes nog iets meer dan bij jongens natuurlijk, want bij hen komen op een bepaald moment de menstruatiecyclus en de maandstonden op gang. En dat is een hele hormonenmallemolen.

Onderaan vind je een unieke kortingscode voor menstruatieondergoed.

De vier seizoenen van de menstruatiecyclus

Vier seizoenen menstruatiecyclus uit het Cyclus Kompas

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar kan variëren tussen 21 en 34 dagen.

En eigenlijk kan je die periode opdelen in vier afzonderlijke tijdspannes. Net zoals je een jaar kan opdelen in vier seizoenen.

En die vergelijking is eigenlijk heel toepasselijk. Want net zoals het weer in de verschillend seizoenen anders is, zijn er ook telkens andere hormonen actief in de verschillende fases van de menstruatiecyclus.

 

1. Herfst

De herfst is de premenstruele (wetenschappelijk: luteale) fase. Het is wat we wel beter kennen als de PMS-fase. Die duurt 10 tot 14 dagen. Tijdens de herfst is het weer vaak wisselvallig en onstuimig.

En in de herfst van de vrouwelijke cyclus is dat ook het geval met de hormonen van je tienermeid.

Wat gebeurt er precies? De hormonen oestrogeen en progesteron dalen snel. De plotse daling van oestrogeen net na de ovulatie en net voor de menstruatie kan een invloed hebben op neurotransmitters of ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. Dat zijn allebei zogenaamde ‘gelukshormonen’ die een invloed hebben op je goed gevoel, je humeur, je slaap en je energieniveau.

Moodies Undies

Met andere woorden, de hormoondaling zorgt voor PMS-klachten, zoals krampen, hoofdpijn, acne of onrustige huid, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid … In de eerste fase van de herfst is alles nog wel chill, maar dat verandert dus eens de daling van de hormonen inzet. Het lichaam bereidt zich voor op de winter en aan het einde van de herfst kan je zich moe voelen, zowel fysiek als mentaal. De boodschap dan: tijd om het wat rustiger aan te doen en vooral lief te zijn. En mama en papa, iets milder zijn voor je tienerdochter ;-).

2. Winter

De menstruatiecyclus start eigenlijk op de eerste dag van de maandstonden. Die fase noemen we de winter en die duurt drie tot zeven dagen – en eigenlijk start ze al op de dag voordat de menstruatie er is.

Tijdens de winter zakt het oestrogeenniveau en stopt de aanmaak van progesteron. En dat wil zeggen dat het energiepeil die daling volgt. Je tienermeisje kan zich sneller moe en wat futloos voelen. Ook de stemming is niet opperbest. Een chagrijnig of huilerig gevoel, prikkelbaarheid … zijn niet gek. Daarnaast kan de mensturatie zorgen voor krampen, een opgeblazen gevoel, rugpijn … Ongezonde cravings kunnen ook al eens voorkomen. Maar onthoud: zoetigheid doet de stemming niet magisch omkeren.

Moodies Undies

In zo’n periode wil je tiener zich dan zeker geen zorgen moeten maken over menstruatieproducten. Menstruatieondergoed, zoals de menstruatieslips van Moodies Undies voor tieners, is een fijne manier om de winter door te komen. Die bestaan in verschillende absorptiegraden. Veel handiger alvast dan wegwerpproducten, zeker voor schoolgaande tieners. En het is duurzaam!

De dagen na de maandstonden gaat het weer de goede kant uit met de energie. Een reden kan weer zijn dat oestrogeen is gekoppeld aan serotonine, een van de neurotransmitters die een rol speelt bij je stemming. Naarmate de oestrogeenspiegels toenemen, neemt ook de serotonineproductie toe, en dat kan leiden tot gevoelens van geluk en welzijn.

3. Lente

Ha, de lente. Eindelijk weer wat zon, warmte en energie. Je voelt je plots een pak gelukkiger. Zo is het ook met het lichaam en de menstruatiecyclus van je tiener, dat dan in de zogenaamde folliculaire fase zit – in de eierstokken rijpen nieuwe eitjes (follikels). De lente staat voor een nieuw begin en duurt drie tot zeven dagen.

Alles bloeit en – hopelijk – je tiener ook. Door de stijging van het oestrogeen voelt die zich beter in haar vel, energiek(er) en creatiever. Het is de periode om zaken te ondernemen. Go for it!

4. Zomer

Moodies Undies

Ten slotte wordt het zomer. Het is de periode waarin de hormonen oestrogeen en FSH nog verder stijgen tot een hoogtepunt. De zomer duurt drie tot vier dagen en in die periode vindt de ovulatie plaats.

Tijdens de zomer zit je tiener normaal vol energie. Het gaat goed met het zelfvertrouwen en er is zin in van alles. Ja, je meisje wil shinen!

Unieke korting van -15 % voor mentruatieondergoed

Is je tiener nog op zoek naar fijne menstruatieproducten om de winter van de menstruatiecyclus comfortabel door te komen? Dan is menstruatieondergoed echt een aanrader.

En nog fijner nieuws: je kan profiteren van 15 % korting op je aankoop van Moodies Undies! Gebruik de code ‘moodie15’.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Moodies. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes