nintento switch gamen

Tieners en gamen: goed, zorgwekkend of verslavend?

13/03/2024

Veel ouders zien gamen als iets negatiefs. Niet gek, want veel van die ouders waren zelf tiener in de tijd dat er geen of veel minder computerspelletjes waren. Daardoor hebben ze vaak een ander beeld van vrijetijdsbesteding in de puberteit. Daarnaast maken veel ouders zich zorgen om het gamegedrag van hun kind, omdat ze bang zijn dat hun puber verslaafd wordt of is. Gamen en tieners, wanneer moet je je zorgen maken?

’t Is niet al negatief

Gamen hoeft niet alleen negatief te zijn. Het is ook een spel waaraan je tiener plezier kan beleven. Er zijn veel games waarbij je internationaal moet samenwerken, waardoor je talenkennis bijvoorbeeld vergroot wordt. Daarnaast vergroten pubers hun sociale netwerk en onderhouden ze hun bestaande netwerk, aangezien ze ook gamen met vrienden.

Volgens de game-industrie kan gamen ook goed zijn voor je reactiesnelheid, je computerkennis en je hand-oogcoördinatie. En je krijgt er doorzettingsvermogen van.

Verslavingsgevoeligheid

Toch bestaat er een risico dat je puber verslaafd raakt aan gamen. Dat komt omdat games gebruikmaken van de verslavingsgevoeligheid van de mens. Jongeren met een ontwikkelingsprobleem hebben meer risico om verslaafd te raken. Er is een onmiddellijke bevrediging van behoeften opgenomen in games zoals sociaal contact, erkenning, status en prestige.

Daarnaast biedt gamen de spelers de mogelijkheid om te vluchten in een virtuele wereld en kunnen ze een competitie met zichzelf en anderen aangaan. Voor sommige jongeren is het aangaan van sociale contacten lastig en gamen biedt daarvoor een alternatief.

Veel games zijn erop gericht om zo lang mogelijk door te spelen, zodat gamers het hoogste niveau kunnen bereiken, waardoor ze niet willen stoppen. En bij de games waarin wordt samengewerkt, zijn anderen ook nog eens afhankelijk van hun inzet, waardoor er groepsdruk is om door te gamen. Toch wel zeer veel risico’s om verslaafd te geraken aan gamen.

Games evolueren

In de toekomst zullen games alleen maar interessanter worden. Er zullen 3D-games komen, waardoor het wegvluchten in een visuele wereld nog aantrekkelijker wordt. De mogelijkheden om in een game een bepaald type te zijn of een bepaalde rol te vervullen, zullen alleen maar uitgebreid worden.

Verder kunnen er ook gokonderdelen aan de games toegevoegd worden. Hierdoor zal gameverslaving in de toekomst waarschijnlijk een groter probleem worden dan nu. Tieners blijven dus volwassenen nodig hebben die hen de leuke en minder leuke kant van gamen laten zien en die hen leren gamen leuk te houden door de gametijd te kunnen begrenzen.

 

Wanneer moet je ongerust zijn?

De vraag is natuurlijk of het gamegedrag van je tiener binnen normaal gedrag valt. Stel even de volgende vragen:

 • Kan je puber stoppen met gamen als dat moet (om te eten, naar het toilet te gaan of naar school te gaan)?
 • Wordt je puber boos als je hem dwingt te stoppen?
 • Lijdt school of werk eronder?
 • Lijden vriendschappen eronder?
 • Gamet je tiener meer dan hij of zij zich had voorgenomen?

 

Wat kan je doen?

 • Leef je in je puber in. Probeer te begrijpen wat je tiener aan het doen is en waarom hij of zij dat spel zo leuk vindt. Geniet van wat je puber door het gamen beleeft. Luister naar zijn of haar verhalen, zonder vooroordelen.
 • Maak het internet en gamegebruik bespreekbaar en stel hierbij échte vragen. Dat zijn vragen waar je het antwoord niet op weet, hierdoor toon je oprechte interesse.
 • Maak daarnaast duidelijke afspraken over wanneer, hoeveel en welke games je tiener mag spelen. Leg uit dat andere bezigheden zoals slapen, huiswerk maken, met vrienden afspreken, muziek maken en bewegen belangrijk zijn. Het is makkelijker als je dit al aan jonge kinderen uitlegt. Zij leren daardoor van jongs af aan dat er beperkingen zijn aan het gamen.
 • Houd je aan de gemaakte afspraken met je tiener en leg beperkingen op als hij of zij de afspraken niet nakomt. Spreek vanaf het allereerste huiswerk al af dat je kind vóór het gamen eerst zijn of haar huiswerk maakt.
 • Laat geen games toe in de slaapkamer of zorg dat je tiener niet stiekem ’s nachts kan gamen. Zorg er ook voor dat hij of zij niet gaat gamen vlak voor het slapen. Beeldschermtijd vlak voor het slapen wordt sterk afgeraden door hersenonderzoekers.
 • Help verveling te voorkomen: zorg dat je puber een leuke uitdagende hobby heeft. Vaak zijn pubers onzeker over zichzelf als ze iets nieuws of onbekends gaan doen, geef ze een duwtje in de rug. Dit kan je doen door:
  • voorstellen te doen voor nieuwe activiteiten;
  • hiermee door te gaan, ook als je puber niet direct bij je eerste voorstel toehapt;
  • te helpen met het vervoer van en naar de activiteit;
  • nieuwe vriendschappen die voortkomen uit nieuwe activiteiten te stimuleren.

 

Uit het boek ‘Pittige pubers. Opvoeden van je kind met ADHD of autisme’ van Marije Kuin, Anneke Eenhoorn en Arga Paternotte.