blokken

Examens: moet ik de zaag uithangen of niet? 6 tips voor ouders van studerende tieners!

24/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De examenperiode is zowel voor de ouders als voor de tieners een stresserende periode. Tijd voor wat tips om de examentijd (bijna) stressloos door te komen. 

1. Ja, hang de zaag maar uit! 

Je hebt plichtsbewuste tieners die netjes op tijd beginnen studeren en je hebt …tjah, ook andere.  Is jouw puber er zo eentje die er altijd te laat aan begint en om 21u panikeert dat hij/zij er niet gaat geraken? Zit er dan maar niet mee in om in de examenperiode de ‘zaag’ te zijn. Neem die gsm af, beperk de tijd met vrienden en laat hen niet naar de hobby’s gaan zolang niet alles gestudeerd is. Je hoeft echt niet altijd een leuke ouder te zijn. Tijdens de examenperiode zijn de tieners meer gebaat bij een iets strengere aanpak.

2.  Structuur, structuur, structuur! 

Ze gaan het niet graag horen, maar structuur is een belangrijke basis om aan de slag te gaan. Neem de tijd om samen een werk- en examenplanning op te stellen. Een duidelijke overzicht op wat nog moet komen geeft rust. En wat is er leuker dan na elk examen een vakje op de planning de doorstrepen?! 

Het is ook goed om tijdens de examenperiode op vaste tijdstippen te eten en te gaan slapen.

3. Verwenmoment 

Leg je studentje(s) gerust wat extra in de watten. Maak zijn/haar lievelingseten klaar, koop een lekker vieruurtje of verwen hen met van een rijtje van die leuke hippe fluostiften. Kleine opstekertjes kunnen deugd doen. 

4. Goede studeerplaats 

Zorg dat jouw tiener een goeie en vaste plaats heeft om te studeren. Iedere keer een plekje moeten zoeken waar je kunt studeren is stresserend. Het is veel handiger om je studeerspullen te laten liggen, dan verlies je geen tijd om je plek in te richten. Hou best ook luidruchtige broers en zussen uit de buurt van de student. 

5. No stress 

Misschien loop je zelf rond als een kieken zonder kop als de kids moeten studeren. Let er dan op dat je je eigen stress niet doorgeeft. Voel je dat je je stress uitwerkt op de kinderen? Loop dan even een blokje om of ga wat boodschappen doen in plaats van jouw frustraties op de studenten uit te werken. Dat kunnen ze er nu even niet bij hebben. 

6. Motiveer! 

Hebben jouw studenten ondanks alles toch een minder momentje? Probeer hen te motiveren met kleine dingen: "Nog een uurtje studeren en dan mag je als pauze even naar de winkel om iets lekkers te halen." OF "Je hebt al de helft van de examens gedaan! Je bent er bijna!" Herinner er hen ook aan dat deze periode eindig is en dat er een extra lange vakantie op hen wacht! 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes