tienermeisjes op een feestje

Tieners en uitgaan: gemiddeld vanaf 15 jaar mag jullie tiener (na middernacht) op stap

15/04/2023

Tieners en uitgaan: wij vroegen ons af welke afspraken jullie hierrond hebben. Alvast een handig weetje om bepaalde discussies met je tiener te ontmijnen: voor 15 jaar blijft middernacht duidelijk jullie richtuur om naar huis te komen. Ontdek de rest van de resultaten.

15 jaar = klaar

Tieners op een feestje

Een van de vragen die we het vaakst te horen krijgen en die we ons zelf ook weleens stellen: op welke leeftijd mag een tiener voor het eerst uitgaan? Het antwoord was vrij duidelijk.

Bijna de helft van jullie laat zijn of haar tiener voor het eerst ’s avonds weggaan op de leeftijd van 15 jaar. Bij 27 % is het zelfs pas vanaf 16 jaar.

24 % laat tieners al een beetje vroeger op stap gaan (19 % op de leeftijd van 14 jaar, 5 % op 13-jarige leeftijd).

Waar tieners dan een stapje in de wereld gaan zetten? Dat is het vaakst op een fuif van de jeugdbeweging, school, sportclub … (52 %) of op een verjaardagsfeestje van vrienden (37 %).

De hamvraag: tot hoe laat?

wekker 5 voor 12

Dé vraag die voor jouw tiener het allerbelangrijkst is, is natuurlijk tot hoe laat hij of zij zich mag gaan amuseren. En als je hem of haar mag geloven, mogen vrienden van hun ouders altijd een pak later wegblijven, niet?

Bij deze een handige richtlijn … van die andere ouders ;-). Middernacht blijft tot 15 jaar zowat het meest gangbare einduur van de uitgaanspret.

Vanaf 15 jaar verschuift het uur om thuis te komen duidelijk naar 1 uur. Een jaartje later, vanaf 16-jarige leeftijd, mogen tieners dan weer vaker uitgaan tot 2 uur. Eens ze 18 jaar zijn, laten jullie het einduur eerder vallen.

Een overzicht per leeftijd:

13 jaar

uur uitgaan 13 jaar

14 jaar

uur uitgaan 14 jaar

15 jaar

uur uitgaan 15 jaar

16 jaar

uur uitgaan 16 jaar

17 jaar

uur uitgaan 17 jaar

18 jaar

uur uitgaan 18 jaar

Taxi mama en papa

mama en tienerdochter in de auto

Hoe vaak mag je tiener uitgaan? Ook daar kan je antwoorden als ‘mijn vriendin mag elke week weg!’ wel counteren, zo blijkt uit jullie antwoorden. Bij 37 % mogen tieners gaan feesten op speciale gelegenheden, bij 33 % is het 1 keer per maand. 18 % van jullie tieners mag elke week uitgaan. 

En dan de kwestie van het geld. Want hoe betaalt je tiener voor die avondjes uit? Het grootste deel (41 % ) krijgt voldoende zakgeld om alles te betalen. 29 % werkt en verdient op die manier geld om uit te gaan. En 27 % krijgt elke keer een bedragje mee van zijn of haar ouders om uit te geven.

Opvallende laatste vaststelling: taxi mama en papa is nog altijd een goed draaiende business. Want 60 % van jullie gaat zijn of haar tiener ophalen na een avondje uit. 24 % van jullie tieners spreetk af met vrienden om samen te fietsen, 13 % gaat alleen (te voet, met de fiets of brommer).

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes