8082fi.jpg

Tieners versus kleuters: 1-0

25/07/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Mama Marleen dacht dat ze het lastig vond om tieners in huis te hebben, maar na een logeerweekendje met twee kleuters beseft ze dat haar tieners best wel top zijn! 

Tieners in huis hebben is niet gemakkelijk. Ze maken het me vaak lastig, zitten alleen maar in hun kamer of voor een schermpje en zijn behoorlijk eigenzinnig," dacht ik sinds ik twee tieners in huis heb.

Maar dat was dus voordat er twee kleuters kwamen logeren. Opeens werd ik terug in de tijd gekatapulteerd. Met kleuters in huis heb je helemaal geen ruimte of tijd voor jezelf. Voortdurend hebben ze je aandacht nodig. En altijd ontglippen ze er op een of andere manier weer aan. Ga ik even naar toilet, zie ik daar een verrassing liggen van een kleuter die vergat door te spoelen. Dus vergeet ik dat toiletbezoek en ren ik achter de kleuter aan want die poep is nog niet proper. De kleuter vond het immers niet nodig om hulp te vragen. Even een toertje rond de blok wandelen, wordt al snel een uitstap van een uur wanneer een kleuter weigert verder te stappen omdat de anderen te snel gaan. (Gelukkig kan je kleuters wel nog gewoon optillen en meedragen.) Rustig aan tafel zitten is er ook niet meer bij. Net als je denkt dat iedereen kan beginnen eten, stoot er iemand een glas om, valt er iemand van de stoel, merk je dat de kinderen nog megavuile handen hebben of moet er iemand naar toilet. En dan hebben we het nog niet over de maaltijd zelf gehad. Of het slapen bij kleuters...

Als ouder van tieners klaag ik vaak dat ik mijn kinderen nauwelijks zie omdat ze altijd op hun kamer zitten. Kleuters zitten dus nooit op hun kamer. Niet wanneer ze zouden moeten gaan slapen - nog pipi doen, nog wat drinken, nog iets halen - en al helemaal niet in de ochtend - om 6 uur (!) vieren ze de nieuwe dag. En feesten kan je natuurlijk niet alleen. Nee, eerst moet je iedereen in huis gaan wakker maken. Hoe heb ik dat zelf ook alweer ooit gedaan als ouder van drie kleuters? Ik ben dat precies toch echt vergeten!

Dankzij het logeerpartijtje bekijk ik mijn tieners dus heel anders. Het zijn prachtige tieners die erg zelfredzaam zijn. Tieners die je met een gerust hart binnen kan laten terwijl je zelf in de tuin bent (want ze zitten toch op hun schermpjes). Tieners die eigenlijk toch wel behulpzaam zijn (zolang de logees er waren toch). Tieners die liever in de zetel dan rond mij hangen. Tieners die zelf koken (ook al maken ze een boeltje van de keuken). Tieners die babysitten en de kleuters entertainen (met een beurtrol weliswaar). Tieners die zich dus echt wel volwassen kunnen gedragen en waar je trots op kan zijn. Ik moet mijn mening over moeilijke tieners dus herzien: het is eigenlijk best gezellig om tieners in huis te hebben! En wanneer ik dat weer even vergeten ben, vraag ik de kleuters wel of ze nog een keer willen komen logeren!

Mama Marleen 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes