Tips voor je studerende tiener: hoe zorg je voor een stimulerende werkomgeving?
Om het effect maximaal te benutten, moet je ervoor zorgen dat er geen verwarring optreedt. Als je je ontspant, ga dan weg van die plek. Je rendement ligt ook heel wat lager als je studeert op je bed of in een luie stoel. In dat geval denkt je onderbewustzijn na een tijdje onvermijdelijk aan een ander werkwoord dat met een ‘s’ begint.
Hoe verhoog je het rendement van je werkomgeving?
Hoe kun je het rendement van je werkomgeving nog verhogen? Er bestaat niet echt een vaste formule om dat te bereiken. De ‘ideale’ studeerruimte ziet er voor iedereen enigszins anders uit. Toch hou je het best rekening met de volgende zaken.
- Zoek een plaats waar je in alle rust en stilte kunt studeren. Dat kan een plek zijn waar je alleen bent, maar misschien heb jij er net baat bij om ergens te studeren waar anderen zijn. Ga na wat het beste werkt voor jou!
- Maak van je studeerruimte een aangename werkomgeving. Hoe meer positieve gevoelens je koppelt aan die omgeving, hoe minder je ertegen opziet om er je tijd door te brengen. Let op met voorwerpen die je kunnen afleiden.
- Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om comfortabel te werken. Leg alles wat je nodig hebt klaar voor je aan de slag gaat. Zo moet je tijdens het studeren niet om de haverklap opstaan, want dat vergroot de kans op afleidingen.
- Om rugklachten, een stijve nek of vermoeide ogen te vermijden, is het belangrijk dat je investeert in een goede bureaustoel en verlichting.
- Blijf niet te lang aan je bureau zitten. Las geregeld korte pauzes in waarbij je even opstaat en beweegt.
- Zorg dat er ook steeds voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is. Zet een raam open als je even pauzeert.
Hoe zet je afleidingen buitenspel?
- Als je voortdurend de drang voelt om je e-mails of je sociale media te raadplegen, zoek dan een andere plaats voor je computer of smartphone. Zelfs wanneer je alle meldingen uitschakelt, kun je je minder goed concentreren met die toestellen in de buurt. In je hoofd kan voortdurend de gedachte sluipen dat je snel even je berichten moet checken! Doelloos surfen op het internet vermijd je door vooraf te noteren over welke onderwerpen je informatie zoekt en door een tijdslimiet vast te stellen.
- Op je bureau leg je enkel het materiaal dat je meteen nodig hebt. Zorg voor een afzonderlijke plaats voor het materiaal dat je niet onmiddellijk gebruikt.
- Vraag je huisgenoten op een vriendelijke manier om niet zomaar om de haverklap je studieruimte binnen te vallen. Duidelijke afspraken of een bordje aan de buitenkant van je deur kunnen wonderen verrichten.
- Soms eisen vervelende achtergrondgeluiden alle aandacht op en is het moeilijk om je te concentreren. In dat geval is het beter om oordopjes te gebruiken of gewoon de radio zacht te laten spelen. Een rustgevend deuntje kan de vervelende geluiden camoufleren en je concentratie bevorderen.
Meer lezen?
Het boek ‘Leren. Hoe? Zo!’ is een handig boek dat jongeren op een wetenschappelijk onderbouwde manier wil helpen om een gepaste studiemethode te vinden en hun leren in eigen handen te nemen. Leerkrachten, studiecoaches, adolescenten en hun ouders kunnen in dit boek terecht voor alles wat ze willen weten over leren leren. Het boek helpt je om jezelf een doeltreffend leerpatroon aan te meten en je leren in eigen handen te nemen.
Meer info vind je hier en op de site Leren.Hoe?Zo!. Daarnaast bestaat er ook een toolbox ‘Leren.Hoe?Zo!’ voor jongeren, die je hier kan terugvinden.