meisje studeert

Tips voor je studerende tiener: Muziek tijdens het studeren - do or don't?

3/05/2024

Is het een goed idee voor je tiener om naar muziek te luisteren terwijl hij/zij studeert of een taak maakt?

Volgens sommige theorieën kan muziek een positief effect hebben, omdat je erdoor in een positieve stemming raakt. Soms is het aangenamer om te werken met je favoriete muziek op de achtergrond. Muziek kan je concentratie zelfs een boost geven door vervelende achtergrondgeluiden te camoufleren.

Wanneer je een taak uitvoert die je volledige aandacht vereist, is het niet zo’n goed idee om je werkgeheugen extra te belasten met muziek. Ook als je voortdurend je muziekkeuze verandert of luistert naar een radiozender waarop veel wordt gepraat, word je te fel afgeleid en dat is slecht voor je prestaties.

Word je slimmer door naar muziek te luisteren? Sommige studies tonen nauwelijks of geen effect op leren. Andere onderzoeken tonen wel een positief effect in heel specifieke situaties (bv. bij het aanleren van woordenschat of het oplossen van wiskundige oefeningen). Bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunnen de impact van muziek op leren versterken. Introverte mensen presteerden slechter dan extraverte mensen bij het uitvoeren van een abstracte denkoefening maar niet bij een verbale taak. Conclusie? Gebruik je gezond verstand en ervaar zelf wat voor jou het best werkt in verschillende situaties.

Meer lezen?

 
Leren. Hoe? Zo!

Het boek ‘Leren. Hoe? Zo!’ is een handig boek dat jongeren op een wetenschappelijk onderbouwde manier wil helpen om een gepaste studiemethode te vinden en hun leren in eigen handen te nemen. Leerkrachten, studiecoaches, adolescenten en hun ouders kunnen in dit boek terecht voor alles wat ze willen weten over leren leren. Het boek helpt je om jezelf een doeltreffend leerpatroon aan te meten en je leren in eigen handen te nemen.

Meer info vind je hier en op de site Leren.Hoe?Zo!. Daarnaast bestaat er ook een toolbox ‘Leren.Hoe?Zo!’ voor jongeren, die je hier kan terugvinden.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes