meisje met tampon

Tips voor wanneer je dochter voor het eerst een tampon gebruikt

27/12/2023

Praten over het inbrengen van een tampon kan misschien een beetje awkward zijn, maar eigenlijk is die gêne nergens voor nodig. We willen toch allemaal dat onze dochters voorbereid zijn en weten hoe ze eraan moeten beginnen? Een paar tips over hoe je je dochter kan begeleiden. 

1. Toon je dochter een afbeelding van de vrouwelijke voorplantingsorganen

Gebruik beeldmateriaal. Toon een afbeelding met zij-aanzicht waarbij je kan wijzen op de hoek van de vagina en hoe die schuin naar de wervelkolom toe loopt.

2. Moedig je dochter aan om haar eigen lichaam te ontdekken

Adviseer haar om op zoek te gaan naar de vaginale opening en om met een vinger te voelen waar ze de tampon precies moet inbrengen vooraleer ze dat effectief probeert. Als ze haar eigen anatomie kent, zal het veel gemakkelijker zijn om die tampon in te brengen. Ze zal zichzelf op die manier veel frustraties en ongemakken besparen.

3. Overloop de stappen om voor de eerste keer een tampon in te brengen

  1. Haal de tampon uit de verpakking
  2. Breng de tampon vaginaal in en houd daarbij een hoek van 45 graden aan
  3. Zorg ervoor dat de tampon volledig is ingebracht 
  4. Verwijder de applicator als die er is en zorg ervoor dat het touwtje naar buiten hangt

Als de tampon niet volledig is ingebracht, zal dat zorgen voor ongemak en misschien zelfs pijn. Geef je dochter dus mee dat ze de tampon zo ver mogelijk moet inbrengen (zonder dat het pijn doet uiteraard). Laat haar ook experimenteren door de tampon in te brengen terwijl ze zit of terwijl ze recht staat met één been opgetrokken. Door haar positie te veranderen kan ze de tampon misschien vlotter inbrengen. Vertel je dochter ook hoe ze de tampon enkele uren later opnieuw moet verwijderen. 

4. Begin met kleine tampons (met applicator) 

Veel jonge meisjes vinden het gemakkelijker om een tampon met applicator in te brengen, maar ook dit is een kwestie van experimenteren om te zien waar ze zich het comfortabelst bij voelt. Haal kleine tampons in huis, die geschikt zijn voor tieners. 

5. Leer haar hoe je tampons veilig kan gebruiken

Het Toxische Shock Syndroom (TSS) of de tamponziekte is zeldzaam tegenwoordig, maar toch is het belangrijk enkele tips in het achterhoofd te houden. 

  1. Was je handen voor het inbrengen 
  2. Gebruik een tampon met het laagste absorptievermogen, aangepast aan je menstruatie
  3. Wissel je tampon om de paar uur. 

 

Bron: Your teen for parents

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes